2,5 kg vadhús (őz, vaddisznó), 25 dkg füstölt házi szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 3 zöldpaprika, 3 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, kevés pirospaprika, só, majoránna, 40 dkg friss erdei gomba (vargánya vagy fenyőpereszke), kevés kakukkfű, pár szem babérlevél, 2 ek. vörösáfonya-lekvár, borókabogyó, száraz vörösbor
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágom, bográcsban kiolvasztom. Az 1/3 zsiradék és az 1/3 kisült szalonnán megpirítom a kockára vágott gombát. Ezután félreteszem. A többi zsiradékon megpirítom a vöröshagymát, rádobom a jól kiáztatott, vékony metéltre vágott húst. Ezt együtt pirítom és párolom a saját levében. Ha elfőtte a levét, megszórom pirospaprikával, sózom, fűszerezem, paprikát, paradicsomot adok hozzá, és tovább főzöm. Hozzáadom a fokhagymát, és ha elfőtte a levét, fölengedem száraz vörösborral.
Amikor már puha a hús, rádobom a lepirított gombát, ügyelve arra, hogy rövid, sűrű szaftja legyen.
Főtt rizs vagy friss házikenyér illik hozzá.
1. A lapockát és a combot enyhén besózva állni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra (félfőre) vágjuk, majd egy lábasban, az olajon, a hússal együtt megpirítjuk. 2. A ro...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesElkészítés: A vad- és a marhahús készítésének alapja a pácolás, melyet én 4-7 nappal a főzés előtt végzek el. A húst szépen lehártyázom, majd 1 centis szeletekre vágom. Mindkét old...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított, megmosott nyulat falatokra vágom. A nyúl máját, szívét, tüdejét, azaz az aprólékját is felaprítom. Zsíron a vágott hagymával megpirítom a húst és aprólékát, majd f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűE célra legalkalmasabb a combrész, melyből ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Húsverő kalapáccsal kiverjük, megsózzuk és egyik oldalát lisztbe mártva forró zsírban mindkét oldalát ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes