50 dkg liszt
25 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 darab tojássárga
1 egész tojás
2 dkg friss élesztő
csipet só
Mákos töltelék hozzávalói:
20 dkg darált mák
17 dkg cukor
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 biocitrom leve és reszelt héja
Diós töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola (ha szeretitek)
1 csomag vaníliás cukor
A kimért liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.
Mákos töltelék:
A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Ha túl száraz lenne, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.
Diós töltelék:
A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.
Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.
175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradna
A cukrot tedd fel főni a vízzel, és alaposan forrald össze. Akkor jó, ha egy kis darabot kiemelve azt látod, hogy már nem folyik szét, hanem majdnem formázható. Ekkor vedd le a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejet és a vizet meglangyosítom. Beleteszem a cukrot, a sót, az olajat, a felvert tojást. Beleteszek 2 bögre lisztet, az élesztőt és összekavarom. Hagyom 10 percig állni. Foko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a z...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű