menu

Családireceptkönyv.hu

Tippek és trükkök bejglisütéshez


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Márványos legyen, sok legyen a töltelék, de ne repedjen szét: nagyok az elvárások a bejglivel szemben, nem is csoda, hogy sokan igazi karácsonyi mumusnak tekintik. Pedig csak néhány alapszabályt kell betartani, és tökéletes lesz a bejglink!

Elkészítés:


Érdemes először a töltelékeket elkészíteni, hogy mire töltésre kerül a sor, teljesen kihűljenek. Ez ugyanis nagyon fontos, mert ha meleg, túl cukros és/vagy lágy a töltelék, akkor könnyen kirepedhet a tészta sütés közben.
A tésztához az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. Bár a bejgli tésztája élesztőt is tartalmaz, nem kell felfuttatni, csak elmorzsolni a liszttel, mert különben túlzottan megdagadna a tészta, és eltorzulna a bejgli.

Gyors és minél kevesebb mozdulattal gyúrjuk össze az alapanyagokat, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Ha a tészta összeállt, 2 vagy 4 részre osztjuk, gombóccá formázzuk, és letakarva hűtőben pihentetjük. A tésztagombócokat megmérjük, és gombóconként pontosan annyi tölteléket készítünk elő a töltéshez.
Fontos, hogy ne legyen túl sok cukor a tésztában, és hogy a tészta és a töltelék közel azonos keménységű legyen. (Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt repeszti szét a tésztát, ha viszont túl lágy a töltelék, akkor a kisülő vízgőz fogja szétrepeszteni.)
A tésztát a hűtőből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Nem kell lisztezni a deszkát, a tészta szépen nyújtható, nem ragad. Figyelni kell, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát, és a töltelékkel se sértsük meg a tészta felületét, mert emiatt is szétrepedhet.

A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük (vagy nedves kézzel elegyengetjük) egyenletesen úgy, hogy a szélei kb. 1 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. A tészta peremét felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
Nem szabad túl forró sütőbe tolni a bejglit, mert akkor a külseje hamar megpirul, kérgesedik, a töltelékből felszabaduló gőzök pedig szétrepesztik ezt a kérget. 180-200 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt sül meg a bejgli.
A hűvös száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható. Ha marad belőle, kézzel szétmorzsolhatjuk, és egy kis lekvárral összedolgozva sütinyalókát készíthetünk belőle.
A hagyományos diós és mákos bejgli mellett bátran kísérletezzünk új ízekkel is. Adhatunk a diós és mákos töltelékhez meggyet, de megtölthetjük a bejglit akár gesztenyés töltelékkel is, nagyon finom a narancsos-csokikrémes bejgli, és a marcipános, aszalt gyümölcsös ízek is jól illenek hozzá.

Tippek és trükkök bejglisütéshez

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fokhagymás és kakukkfüves kacsamell
Fokhagymás és kakukkfüves kacsamell

A kacsamellet mossuk meg és töröljük szárazra. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. Ha egész mellet vettünk, vágjuk (közepén hosszában) ketté. Mindkét fél rész bőrét és zsí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar 1 recept 8 sütemény
Avatar Lieber Margit Kedvelnék
1 recept 8 sütemény

lisztet nagy tálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a hideg vajjal, és gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a cukrot, valamint a citromhéjat. (Nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor a sütemény...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Amália
Mandulás aprósüti (ricciarelli)
Mandulás aprósüti (ricciarelli)

Ha nincs hámozott mandulánk: a mandulát 1-2 percre forró vízbe rakjuk, majd a mandula gömbölyűbb végét finoman megnyomva egyszerűen lehúzzuk a héját. A mandulákat sütőlemezre rakj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kaszinótójás és sonkatekercs
Kaszinótójás és sonkatekercs

A kaszinótojáshoz a tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és hosszában kettévágjuk. Kiszedjük a sárgáját, és egy kis tálba tesszük. Villával összetörjük. Megborsozzuk, hozzáadunk...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk