A mézeskalács lapokhoz:
500 g liszt ,100 g porcukor ,2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj ,1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
250 g méz ,60 g vaj vagy ráma ,1 kisebb tojás
A krémhez:
2 dl dara ,1 liter tej ,2 csomag vaníliás cukor ,400 g vaj vagy ráma
400 g porcukor
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beletesszük a tojást is. Fakanállal összedolgozzuk. (Ha nagyon száraz, kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy, kicsi lisztet szórunk még bele.) Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig folpackkal letakarva hűvös helyen állni hagyunk.
A krémhez a darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, majd lehűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Alaposan elkeverjük és lehűtjük.
A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral. Az apróra reszelt sárgarépát összekeverjük a darált dióval, a cirom héjával és levével majd hozzáadjuk a habosra kevert tojás sárgájáh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta: Tojásokat ketté választjuk. A tojás sárgáját a cukor 3/4 részével habosra keverjük. A tojás fehérjét a megmaradt cukorral keményre felverjük. Majd összekeverjük a tojá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csirkemelleket hosszában vágjuk be, majd hajtsuk szét, mint egy könyvet. Klopfolóval kissé ütögessük meg, majd daráljunk rá borsot, és sózzuk meg. A póréhagymát vágjuk egy centi...
Elkészítési idő: 65 perc Nehézség: KönnyűA tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot kb. 40 percig lassú tűzön, nagy lapos serpenyöben, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a porcukrot. Olajjal vékonyan...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes