-25 dkg fehér- vagy tarkabab
-3 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír
-2 dkg liszt
-1 fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 dl tejföl
-ecet, só, babérlevél, cukor
A megtisztított babot este beáztatjuk és másnap hideg vízben főni tesszük.
Készíthetjük rántás nélkül is, tejfölös habarással, fokhagymával ízesítve.
-A zsírból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kevés pirospaprikát.
-Ha a bab már megfőtt, berántjuk, ecettel, csipetnyi cukorral fűszerezzük és tálalás előtt hozzáadjuk a tejfölt. de lehet tejföl nélkül is
Jó ízt ad a főzeléknek, ha füstölt szalonnát, csülköt főzünk bele vagy füstölt hús levével főzzük.
Tipp:
Készíthetjük rántás nélkül is, tejfölös habarással, fokhagymával ízesítve.
A zöldborsót feltesszük főni annyi vízben ami éppen ellepi. Mikor felforr sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a gyömbért is, és a zúzott fokhagymát. Mire elforr a leve a borsó vaj puha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűZöldborsó főzelék: A mirelit borsót fagyosan zsiradékra teszem (olaj, vagy zsír) először nagy lángon fedő alatt kevés cukorral és sóval, majd amikor már nem deres a borsó, akkor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megmosott zöldborsót forrásban levő vízbe tesszük (kb. 1 liter), hozzáadjuk a cukrot és felforrás után mérsékelt tűzön főzzük. Ha azt akarjuk, hogy a borsó üde zöld színét megtar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű