menu

Családireceptkönyv.hu

Bakonyi húsgolyók


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Golyókhoz:
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
3 púpos ek zsemlemorzsa
0,5 kk só
1 nagy csipet őrölt bors
1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2 gerezd zúzott fokhagyma)

Továbbá:
1 közepes fej vöröshagyma
15 dkg gomba
4 ek olaj
1 tk őrölt pirospaprika
1 dl víz
só, bors
1 tk liszt
3,5 dl tejföl
20 dkg spagetti tészta

Elkészítés:


Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. (Nekem 24 db lett.)

A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben 4 ek olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük.

A visszamaradt olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 percig együtt pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleforgatjuk a gombócokat, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ezalatt párszor átkeverjük, illetve megforgatjuk a gombócokat.

A spagetti tésztát közben sós vízben kifőzzük, hagyjuk lecsöpögni.

A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel.
Ha már a víz elfőtt a gombócokról, akkor beleöntjük a tejfölt, majd jól átforgatjuk és hagyjuk besűrűsödni, átmelegedni. Ha nem találjuk elég sűrűnek, megszórhatjuk kevés liszttel, de óvatosan, mert könnyen liszt ízű lehet, ha túladagoljuk. Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még sózni, borsozni.

A gombócokat melegen, a kifőtt spagettivel kínáljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Még nem készítettem el, de nagyon jól hangzik. Hamarosan kipróbálom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Trikolor lasagne (spenóttal)
Trikolor lasagne (spenóttal)

Sajtos besamel A besamelhez vajon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel, és sűrű krémet főzünk belőle. Sózzuk-borsozzuk és reszelünk bele szerecsendiót. A sajtokat a k...

Elkészítési idő: 1 óra+
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csőben sült brokkoli Stefánia szelettel, update módr
Csőben sült brokkoli Stefánia szelettel, update módr

A brokkolit megpároljuk, majd hőálló edénybe tesszük. Fűszerezzük. A vajat felolvasztjuk és 1 e.k. update lisztet simára keverünk benne, felöntjük 1dl tejszínnel és 1dl tejjel, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Burgonyás tésztába tekert virsli, fantasztikus íz
Burgonyás tésztába tekert virsli, fantasztikus íz

A burgonyát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd a vajat is hozzákeverjük és összegyúrjuk. A tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagymás tojásban sült karfiolos csirkemell
Hagymás tojásban sült karfiolos csirkemell

Karfiolt sós vízbe főzőm :) Hús-lisztbe forgatom. Tojás-maradék liszt-összekeverem-hagyma-bors-fűszerek. Hús-szószba forgatom -kisütöm forró olajba-tepsibe-karfiol rá-tejfölös s...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk