Az alaphoz
4 evőkanál étolaj
600 g zöldbab
1 közepes fej vöröshagyma
300 ml víz
só
feketebors (őrölt)
A habaráshoz
200 ml tejföl (20%-os)
3 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55)
2 púpozott teáskanál fűszerpaprika
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát.
Hozzáadjuk a zöldbabot.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Vízzel felöntjük, összekeverjük.
Fedő alatt kb 10-15 perc alatt omlósra pároljuk a babot.
Most elkészítjük a habarást. A tejfölt, a lisztet, és a pirospaprikát csomómentesre keverjük egy habverő segítségével.
A habaráshoz folyamatos, gyors keverés mellett hozzácsurgatjuk a bab levét - ezzel hőkiegyenlítünk.
A habarást a babhoz keverjük, visszatesszük a tűzhelyre, és főzelék állagúra sűrítjük. Ha túl sűrű lesz a főzelék, víz hozzáadásával állítjuk be a sűrűséget!
Ízlésünk szerint után ízesítjük sóval, borssal. Esetleg tejföllel, fűszerpaprikával díszítve tálaljuk.
Gyors, egyszerű, és ízletes! Mi kell még, hogy szívesen főzzük! A főzelékszezon egyik klasszikusa tehát, a nagyszerű zöldbabfőzelék!
A sárgaborsót átmossuk és 3 dl vízbe áztatva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elkészítés előtt leöntjük róla a vizet és 2 dl friss vízben feltesszük főni. A hagymát felkock...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA vajat közepes lángon felolvasztom, hozzá keverem az olíva olajat. Ráborítom a felszeletelt újhagymát, finoman megsózom és 2-3 percig fonnyasztom, majd ráreszelem a fokhagymát és...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűElőző este beáztatjuk a babot. Másnap bő, higdeg vízben feltesszük főni 2 babérlevéllel, fokhagymával. Puhára főzzük. Csak ezután sózzuk, borsossuk, vegetázzuk, különben kemény mar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olívaolajon a halszelet mindkét oldalát átsütjük, majd néhány perc alatt lefedve puhára pároljuk. A főzőedényből kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékra tesszü...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű