• 30 dkg RÉTES (!) liszt
• 20 dkg cukor , esetleg fele ( nyirfa, xiit stb.)
• 1 cs sütőpor
• 1 ,5 kg alma, vagy 50 dkg félzsíros túró ( ebbe mazsola, citromhéj is kell!)
• 2 cs vaníliás cukor
• fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
• 3 dl tej
• 3 tojás
• 10 dkg olvasztott vaj
elkészítés
1. A lisztet szárazon összekeverjük a porcukorral és a sütőporral.
2. Az így kapott keverék felét egyenletesen beleszórjuk egy kivajazott, lisztezett közepes tepsibe. ( ha kevesebbet készítesz, kisebbe tepsibe rakjad mert különben nagy lapos lesz)
3. Meghámozzuk, és lereszeljük az almát. A reszelt alma levét kinyomkodjuk, és az almát laza egyszerűséggel egyenletesen rászórjuk a tepsire, (Ne nyomkodjuk ki túlságosan az alma levét, mert akkor szárazabb lesz a sütemény.) Tehetsz közé meggyet is és lekvárt is csöpögtethetsz közé, ha szeretitek.
4. Az almát megszórjuk a vaníliás cukorral és ízlés szerint fahéjjal.
5. Az alma tetejére rászórjuk a lisztes keverék másik felét.
6. A tejben elkeverjük a tojásokat, majd az egészet beleöntjük a tepsibe.( vanilliacukrot is szoktam hozzáadni)
Végül az olvasztott vajat,v margarint kanállal rácsepegtetem sütemény tetejére. Először elég „trutyinak" látszik, de a végére összeáll a finomság.
10 PERCIG PIHENTETEM a tepsibe, HOGY ÁTJÁRJA AZ ÖNTET!!!
Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
sütési hőfok: 180°C , sütési mód: alul-felül sütés
Jó étvágyat hozzá!
Csináltam már olyat is, hogy egy tepsin belül fele túrós, fele almás volt. Nagyon finom lett és 2az1 ben változat is.
Én először mindent kimérek, előkészítek. Ha ez kész, akkor kapcsolom be a sütőt és addig laza egyszerűséggel összerakom az alapanyagokat.
A száraz tésztát forró, enyhén sós vízben kifőzzük, leöblítjük folyó víz alatt. Jól lerázzuk a vizet róla. A tojásokat a cukrokkal, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, az olvaszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált kekszet az olvasztott vajjal, darált dióval és a sziruppal összedolgozzuk, a tortaformában elsimítjuk (kézzel belenyomkodjuk). Hűtőbe tesszük. A túrót, vaníliás cukrot,...
Elkészítési idő: 30-35 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 cipót formázunk belőle. Tepsi nagyságúra nyújtjuk és margarinnal lekent tepsi hátulján egyenként világosra sütjük. A krém elkészítése:...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElső lépésként vagy daráltjuk le a mandulát – egy kevés cukorral, hogy ne ragadjon le az aprítóba, én azonban mozsarat használtam, mert így tudtam kontrollálni, mennyire szeretném...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű