1,2l pálinka (barack vagy szilva)
20 dkg zöld dió (még puha legyen)
6dl víz
40 dkg vegyes virágméz
4-5 db egész szegfűszeg
1 kisebb (3-4cm-es) fahéjdarab
1 rúd vanília
A diót nagyon alaposan megmossuk, összevágjuk, majd beletesszük a pálinkába.
Az alkoholban ázó diót hagyjuk lezárt tető alatt kb 2 hétig.
2 hét után lazán törjük össze a szegfűszeget és a fahéjrudat, és vágjuk ketté a vaníliát.
A 6 dl vizet felforraljuk, öntsük hozzá a mézet, legyen szép egynemű, majd húzzuk le a tűzről. Tegyük bele a fűszereket és hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejéről a habot szépen szedjük le, ha lett rajta.
A nagy befőttesüvegben ázó diós pálinkához öntsük hozzá a mézes-fűszeres keveréket és keverjük össze az egészet.
Tegyük hűvös helyre kb 10 napra, kétnaponta keverjünk rajta egyet.
Ezután gézen átszűrjük az egészet (először érdemes egy sima szitán, majd a gézen). Már adagolható is díszes üvegekbe és fogyasztható.
Lehetőleg egy jó nagy befőttes üveggel dolgozzunk, aminek jól zárható teteje van.
Az epreket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Turmixgépben alaposan simára (smooth-ra) turmixoljuk a hozzávalókat. (Amennyiben minden hozzávaló hideg, nem szükséges jeget használni.)...
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA cukrot szép világosra pirítjuk, feltöltjük 1 dl vízzel, olvadásig főzzük. Kihűlve hozzáöntjük a borpárlatohoz a többi anyagokkal együtt. Ledugaszolt üvegben legalább egy hétig é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos, vagy hideg, ízesített zöldteába tenni az őrölt cuccokat, ráönteni a citromlét, narancs vagy mandarinlét. Reggel, délben iható. Este ne, nem fogsz aludni. Szerecsendió csak...
Elkészítési idő: 0,2 Nehézség: KönnyűKét kezeletlen héjú, bionarancsot spékeljünk meg 24 szem kávéval. Áztassuk tisztaszeszbe vagy semleges ízű pálinkába (almapálinka, vodka), néhány hétre. Nem rontjuk el, ha áztat...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes