menu

Családireceptkönyv.hu

aranygaluska kuglóf formában


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


a tésztához:
50 dkg liszt
2 db tojás sárga
5 dkg + kb 10 dkg /a kenéshez/ vaj vagy margarin
2.5 dkg élesztő
csipet só
3 evőkanál cukor
3-4 dl tej a dagasztáshoz
a szóráshoz:
20 dkg dió /darálva/
10-15 dkg cukor
én egy pici fahéjat is adok a dióhoz /elhagyható/
a sodóhoz:
3-4 evőkanál cukor
2 tojás sárga
2 evőkanál liszt, esetleg vaníliás pudingpor
5-6 dl tej
reszelt citromhéj /elhagyható/
1-2 cs. vaníliás cukor vagy aroma

Elkészítés:


Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, a tojást, az 5 dkg vajat vagy margarint, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztővel megdagasztom a tésztát. Alaposan ki kell dolgozni. Akkor jó, ha már elválik az edény falától és szinte már nem ragad a kezünkre. A dagasztás végén a tálból picit kiemelve szórok alá lisztet, visszateszem, majd a tetejét is picit meglisztezem és pihentetem, amíg kétszeresére nem nő. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom és kb ujjnyira kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A formát /tepsit/ kizsírozom, picit lisztezem, majd a kiszaggatott korongokból egy sort lerakok. Olvasztott vajjal, vagy margarinnal alaposan megkenem, majd az összekevert dió + cukorral jól megszórom. Ezt a rétegezést folytatom, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére már nem szórok diót, de megkenem a vajjal. Pihentetem, hogy ismét keljen, majd hideg sütőbe téve, a vastagsága miatt közepes tűznél megsütöm. Szép rózsaszínűnek kell lennie. Hidegen vagy melegen vanília sodóval tálalom.

aranygaluska kuglóf formában

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kekszes édesség sütés nélkül
Kekszes édesség sütés nélkül

A pudingot a tejben megfőzöm, majd a zselatin fixet levés tejjel elkeverve hozzáadom a kész pudinghoz. A tejszínt a habfixálóval és 1 kanál porcukorral habosra keverem. A margari...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mákos mascarponés sütemény
Mákos mascarponés sütemény

A tojások fehérjét kemény habbá verjük robotgéppel,majd a cukrot is apránként hozzákeverjük még mindig robotgéppel,ezután a tojások sárgáját egyesével és még mindig nem kapcsoljuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
FÁNK - CSÖRÖGE
FÁNK - CSÖRÖGE

A hozzávalókat összegyúrjuk Lágy, gyúrt tészta finomságúnak kell lennie. Késfok vastagságúra elnyújtom, 10x10 cm-es kockákat vágok belőle és a közepébe, 3 cm-es távolságban, két v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Tejbegrízes-kakaós szelet
Tejbegrízes-kakaós szelet

A száraz alapanyagokat egy mély tálba szórjuk, hozzáadjuk a zsírt, a tojást és a tejfölt, majd összegyúrjuk. Három részre osztjuk. Egyenként lisztezett munkalapon közepes méretű te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk