50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojás sárga
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 dkg cukor
pici só
A töltelék:
20 dkg dió, 18 dkg cukor, 1/2 dl tej, ezt egy picit összefőzőm /lehet hozzáadni mazsolát, rum aromát, narancshéjat reszelve/
20 dkg mák, 20 dkg cukor, 1-1,5 dl vízzel összefőzni /lehet hozzáadni reszelt citromhéjat, vaníliát, mazsolát/
Ez a mennyiség 4 rúd /2 mákos, 2 diós/, közepes méretű tepsire elegendő.
A dió és a mák mennyisége lehet több is ...... 30-30 dkg!
A tojás sárgákat, a cukrot összekeverem a tejföllel, belemorzsolom az élesztőt, majd ezt a poharat beleállítom egy meleg vízzel telt edénybe.
Amíg ez felfut, addig a lisztet, sót, elmorzsolom a margarinnal, és ha megkelt az élesztő, összegyúrom a hozzávalókat.
Este gyúrom be, egy éjszakát hideg helyen /hűtőben/ tartom, majd másnap töltöm meg.
A tésztát téglalap alakúra kinyújtom, rákenem a kihűlt tölteléket és feltekerem. A feltekert tészta tetejét fogpiszkálóval több helyen megszurkálom és megkenem tojássárgájával. A konyhában pihenni és kelni hagyom 30 percet, majd megkenem tojásfehérjével és 10 percre hideg helyre teszem.
/ ettől a kenegetéstől lesz szép márványos a bejgli teteje/. Meleg sütőben kb.45 perc alatt megsütöm.
Egy tipp, melyet én évtizedek óta használok: a töltelék tetejére egy-egy halom, sűrű, de nem kemény baracklekvárt cseppentek és utána csavarom fel. Így nagyon finom szaftos lesz.
A tojások sárgáját elkeverem a cukorral és a citromhéjjal egészen fehéredésig. Ez fontos. Utána összedolgozom a tésztát kicsit ragacsos, kissé lágy legyen, de egyben felemelhető....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1. A kávét lefőzzük, összekeverjük a hideg tejjel, majd a rummal vagy aromával és a vaníliás cukorral. 2. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A mascarponét kikeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kekszet a vajjal elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot és a kakaóport elkeverjük benne, a kekszhez öntjük és összegyúrjuk. Ha túl szilárdnak tűnik a massza, még adhatun...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Nehéz