35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 tojás sárga
4-5 evőkanál cukor
4 dkg vaj
pici só
reszelt citromhéj
10-15 dkg darált dió
3 evőkanál cukor
1 cs. vaníliás cukor
0,5 dl tej
A tejet a cukor hozzáadásával meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy fészket készítünk, beleütjük a tojás sárgát, hozzáadjuk a vajat, a csipet sót, a citromhéjat, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva alaposan dagasztjuk, majd langyos helyen kelesztjük kb. 1 órát.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a darált diót elkavarjuk a cukrokkal, majd leforrázzuk a felforrósított tejjel. Jól összekavarjuk és hűlni hagyjuk.
Amikor a tészta duplájára kelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a diós töltelékkel és feltekerjük, mint a bejglit., majd kb. 2,5 centis darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt gáz tepsire rakosgatjuk a képen látható módon.
Újra kelesztjük kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után, megszórjuk porcukorral.
Én több kicsit készítettem, mert ünnep előtti ajándék volt, néhány kedves ismerősömnek.
A lisztet sót,cukrot összekeverjük,hozzáadjuk a zsírt,a tojásokat és a tejet.Nagyjából összegyúrjuk hogy ragacsos legyen.A tésztát jól belisztezett deszkán kb 5-7mm vastagra nyútju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgáját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Alaposan ki kell dagasztani. 2. Folpackkal lefedve a duplájára keleszteni meleg helyen. 3. 10-12 részre osztani, gombócolni, 10 percig pihentetni. Én tettem bele áztatott mazs...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük össze, majd öntsük őket össze és gyúrjuk egyneművé. A tésztát bambuszrostliszttel megszórt munkafelületen nyújtsuk ki. (...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű