menu

Családireceptkönyv.hu

húsleves


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50-80 dkg lapocka, csirke, tyúk vagy pulykahús, esetleg aprólék
4 l víz
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 nagyobb fehérrépa
1 karalábé
1 kisebb zeller
1 kicsi fej kelkáposzta /akár egy megmaradt torzsa is jó/
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 kisebb burgonya
1 paprika
1 paradicsom
feketebors

ételízesítő vagy húsleves kocka /elhagyható/
1 csipet kurkuma, kakukkfű, szerecsendió





Elkészítés:


A hozzávaló húsokat alaposan megtisztítjuk, megmossuk és hideg vízben főzni kezdjük.
Amíg felforr, addig a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
Ha a leves már felforrt, akkor sűrű szűrővel, vagy kanállal leszedjük a szürkés habot a tetejéről. Ez nagyon fontos, mert különben zavaros lesz a leves. Többször ismételjük, mert a forrástól újabb hab képződik.
Ha már nem habos, akkor a zöldségeket is beletesszük, fűszerezzük, majd az újra forrás után kis lángon főzni kezdjük. Ha nincs paprikánk, paradicsomunk, akkor pirosarany és paradicsomlé is jó hozzá.
Ha fazékban főzzük, akkor 2-3 órát is főhet, de nagyon kicsi lángon, éppen csak gyöngyözzön.
Ha megfőtt a leves, akkor a lét leszűrjük, a zöldségeket egy tálra szedjük.
Tálalhatjuk többféle tésztával. /csiga, cérnametélt vagy grízgaluska/
Ha marhahúsból főzzük, akkor a főzési idő hosszabb, legalább 1 órával.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én több évtizede kuktában főzöm, ami lényegesen lerövidíti a főzési időt.

húsleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cékla krémleves túrógaluskával
Cékla krémleves túrógaluskával

Olajon hagymát pirítunk, felöntjük vízzel. Beletesszük a megtisztított és apró kockára vágott céklát és a fűszereket. Amikor összefőtt, tejszínnel öntjük fel, leturmixoljuk botmixe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tamás
Fokhagymakrémleves
Fokhagymakrémleves

Az apróra vágott fokhagymát, és vöröshagymát megdinszteljük az olíva olajon. Sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a lisztet - de nem pirítjuk le! -, majd folyamatos kevergetés mellett f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Bajor perecleves
Bajor perecleves

Egy lábosban kevés olajon a karikára vágott hagymát aranyszínűre sütöm, majd kiszedem, félreteszem. A maradék olajon megpirítom a felkockázott hagymát, felöntöm a sörrel, felforral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Tárkonyos csirkeraguleves
Tárkonyos csirkeraguleves

A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. Egy jó nagy lábosban felhevítjuk az olajat, rádobjuk a húst es fehéredésig pirítjuk. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz ad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk