30 dkg főtt, füstölt sonka, /nekem főtt füst.tarja volt itthon/
1,5 l sonka főző lé /esetleg füstölt ízű leveskocka/
2 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
4-5 db közepes burgonya,
1 kis csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál őrölt pirospaprika,
3 evőkanál tejföl,
1 evőkanál liszt,
kakukkfű, tárkony
ízlés szerint ecet /ez elhagyható/
a tálaláshoz pirított kenyérkocka adható
A főtt sonkát kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük, és a sonkaléhez adjuk, feltesszük főni.
A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát kockákra szeleteljük, a leveshez adjuk, majd meghintjük az őrölt pirospaprikával.
Forrás után lefedve közepes lángon 20-30 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a leveshez öntjük, és még egy kicsit főzzük, hogy besűrűsödjön. Ha túl sűrű, akkor még adunk hozzá vizet.
Végül megszórjuk tárkonnyal, kakukkfűvel, aprított petrezselyem zölddel és ecettel ízesítjük.
Pirított zsemlekockával, vagy friss kenyérrel tálaljuk.
Nagyon finom és laktató leves.
Ezt a levest húsvét után könnyen elkészíthetjük a sonkaléből.
Nekem nem volt, így most egy kis füstölt szalonnát pirítottam, a kisült zsíron megpirítottam a zöldségeket, majd felöntöttem vízzel, tettem hozzá füst.szalonnabőrt és 1 füstölt ízű leveskockát.
Mossuk meg a csicseriborsót, majd áztassuk be 30 percre. Cseréljük le a vizet róla és tegyük egy edénybe, öntsük rá a vizet. Tisztítsuk meg a répát és a burgonyát, majd vágjuk fel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA babot előző nap beáztatom. Másnap folyó vízben egy szűrőkanálban átmosom, és kb. két és fél, három liter vízben fölteszem főni a fűszerekkel és a megtisztított, felaprított zölds...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: Könnyű• Egy magas falú lábasban forrósítsd fel a zsiradékot, pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát is add hozzá. • Keverd bele a sütőtökdarabokat, és pár perc al...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk. A vizet és a tejszínt a leveskockákkal felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük. A margarinból és a lisztből világos rántást k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű