menu

Családireceptkönyv.hu

mákos napraforgó


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt
4 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő + 1 dl langyos tej
5 evőkanál cukor
1 pici só
3 felvert tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
20dkg darált mák, 1 citrom héja, kevés meleg tej, cukor, vaníliás cukor vagy aroma....ez az adag 2 kalács töltelékéhez kell

Elkészítés:


Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, a cukrot hozzáadva, felfuttatom.
A mákot, cukrot, vaníliát és ciromhéjat egy pici tejjel kenhető állagúra készítem és négyfelé osztom.
A tészta közepébe mélyedést csinálok, ebbe beleteszem a tojás sárgákat, a pici sót és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a tej hozzáadásával dagasztom, míg el nem válik az edény falától. Ezt követően 1 órát kelesztem. 1 óra elteltével átgyúrom, majd 2 felé osztom. 2x3 db gombócot csinálok, majd egyenként körökre nyújtom.
Az első kinyújtott lapot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, megkenem a mák egy részével, majd ráhelyezem a következő lapot. Ezt is megkenem a mákkal és a harmadik lappal befedem.
Egy poharat a közepére helyezek és egy pizza vágóval/késsel szeleteket vágok a tésztába. Ezt követően minden csíkot kétszer vagy háromszor megtekerem. Kb. fél órát ismét kelesztem, majd megkenem tojásfehérjével és megszórom mákkal. Ha van otthon, akkor jégcukorral is megszórom
Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt szép pirosra sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


ebből a mennyiségből 2 kalács készíthető

mákos napraforgó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Klasszikus márványkuglóf
Klasszikus márványkuglóf

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével. A lisztet a darál...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar mákos-túrós-diós -kakaós
mákos-túrós-diós -kakaós

Előre felfutattam az élesztőt aztán mindent egybe dagasztottam hólyagosra. Addig kelesztettem meg duplájára nőtt. Én 2kg lisztből 9 labat csináltam. Hármat 450g ra vagtam és kisod...

Elkészítési idő: 2 ó
Nehézség: Könnyű
share
Avatar kalács
kalács

50 dkg sima liszt 20 gr friss élesztő 200 ml tejszín 100 ml tej Egy egész tojás+egy sárgája 60 gr cukor Egy mokkás kanál só Ezeket én a dagasztóban kidagasztom,majd 30 perce...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
pánkó siska
pánkó siska

Az élesztőt pici cukorral, tejjel felfuttattam, a többi hozzávalóval mikor felfutott esszekavartam, jó hólyagosra dagasztottam. Hagytam duplájára kelni, majd ujjnyi vastagra kinyúj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk