5 tojás
5 evőkanál cukor /én kristályt használok/
5 evőkanál grízes liszt /rétesliszt/
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipetnyi só
a töltelékhez lekvár, vagy főzött krém /ki mit szeret/
.
A tojásokat a cukorral, sóval habosra verem. Addig verem, amíg az ujjamat beledugva nem cseppen le a kezemről.
Ezt követően kanalanként hozzáadom a szódabikarbónával elkevert lisztet. Mivel együtt verem fel, nem kell vigyázni arra, hogy összetöröm, ezért továbbra is kézi mixerrel keverem.
A sütőt előmelegítem, majd a tésztát zsírozott, lisztezett /esetleg sütőpapírral bélelt/ nagy gáz tepsibe öntöm és kb. 180-200°C-n megsütöm, nagyjából 15-20 perc, de sütőnként változó lehet A sütő ajtaját az első 10 percben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
Amíg a tészta sül, addig előkészítek egy hosszúkás konyharuhát és liszttel megszórom, majd a megsült tésztát erre borítva, a konyharuha másik felét ráhajtva feltekerem és így hagyom kihűlni.
Amikor kihűlt kitekerem és tetszés szerinti töltelékkel megtöltöm, majd összetekerem.
Porcukorral meghintem a rudat, majd szeletelés után tálalom.
Jelen esetben saját főzésű málna lekvár a töltelék.
Én így tanultam meg piskótát készíteni, hogy együtt verem fel az egész tojásokat a cukorral! Arra kell figyelni, hogy a tojások ne legyenek hidegek, ha mégis akkor vesszük ki a hűtőből, akkor egy kis ideig a cukrot hozzáadva hagyjuk állni és utána kezdjük el felverni.
A szokottaktól eltérően nem vizes, hanem száraz konyharuhára borítom, melyet előzőleg kicsit megszórtam liszttel. Ezt a tanácsot én is most kaptam egy kedves ismerősömtől, így nem húzta le a konyharuha a tészta felső rétegét a tésztának, mint korábban.
A meggyen és a fahéjon kívül az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk egy tálban. (Érdemes a lisztet és a sütőport előtte egy másik tálban összekevereni.) Az összekevert tészt...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűPiskóta Sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját is kókuszvirág cukorral habosra v...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA cukrot felolvasztjuk,hozzákeverjük a margarint és a sűrített tejet.Lassú tűznél felfőzzük,majd belekeverjük a diót is.Az ostyalapokat megkenem ezzel a krémmel,a diókat egyenletes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBéleljünk ki egy tálcát folpackkal.Mártogassuk a babapiskótát 100 ml tejbe és takarjuk le folpackkal és tegyük hűtőbe négy órán át. 500 ml tejben főzzük készre a pudingot és adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű