30 dkg sertéslapocka
1 fej hagyma
1 teáskanál zsír/jó, ha van liba vagy kacsazsír/
3 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
egy darab zeller
egy fél fej karalábé
10 dkg zöldborsó
15 dkg gomba
6-8 db kelbimbó /helyette lehet brokkoli vagy karfiol/
1 szem krumpli /elmaradhat/
egy maréknyi csigatészta
fűszerek: só, bors, tárkony, kakukkfű
1 húsleveskocka vagy vegeta
1 kis pohár tejföl vagy 2dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
tárkonyecet vagy citrom leve
A hagymát felaprítom, és a zsiradékon megpirítom, majd hozzáadom a kis kockákra vágott húst és fedő alatt párolom.
kb. 20 perc után hozzáadom a felaprított karalábét, zellert, a sárga és fehérrépát és tovább párolom, majd rászórom a lisztet, ezzel többször átkeverem, utána felöntöm kb. 1 liter vízzel és hozzáadom a még meglévő zöldségeket /borsó, gomba, kelbimbó, krumpli/, a tésztát is, és a fűszereket is hozzáadom.
Amikor minden megpuhult hozzáadom a tejszínt vagy tejfölt, még egyet forralok rajta és lezárom a gázt.
Tálalásnál, aki szereti, tehet bele tárkonyecetet, vagy frissen csavart citrom levet.
A csirkeaprólékot tisztítjuk, majd sós, 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor az aprólék már félig puha, beletesszük a megtisztított, feldarabolt almát. Lehetőleg ne szétfö...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűLeves készítésére sárga hüvelyű, „cérna” nélküli vajbabot szerezzünk be. A zöldbab beszerzésénél 1-2 hüvelyt törjünk meg, ha pattanva törik, nem hajlik: friss. Az eltörésnél azt is...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA zsírban megpirítom a lebbencstésztát. Ebbe kerül a kiskockákra vágott füstölt szalonna, majd kicsit később az apróra vágott hagyma. Megszórom a paprikával, rádobom a felkockázott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csülköt egy hagyma társaságában megfőzzük. 2. Ha megpuhult, kivesszük a vízből, felkockázzuk és félretesszük. 3. A csülök főzőlevében megfőzzük a lencsét és a zöldségeket. B...
Elkészítési idő: 135 perc Nehézség: Könnyű