50 dkg liszt
20+5 dkg margarin /az 5 dkg kenéshez kell/
1+1 tojás /1 bele, 1 a tetejére/
1 pohár tejföl /kis pohár/
2 dkg élesztő
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
A tejfölbe beleteszem a cukrot, meglangyosítom, bele morzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A liszthez hozzáadom a margarint. Lehet belemorzsolni vagy apróra beleszeletelni. A közepébe mélyedést csinálok, majd ide teszem a tojást, a sót és a felfuttatott tejfölt. Alaposan összegyúrom.
Közepesen keménynek kell lennie. Letakarva 30 percig pihentetem. Ezt követően kinyújtom és az 5 dkg /lágy/margarinnal megkenem. Ezután, mint a bejglit feltekerem, ellapítom és a két végét egymásra hajtom. Így hagyom pihenni most már hideg helyen néhány órát, de akár egész éjszakát is. Attól függ, mennyi időnk van. A pihentetés után még kétszer, /30 perc szünetekkel/ hajtogatom, most már kenés nélkül. Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A kimaradt részeket is pogácsaformára alakítom. Kétszeresére kelesztem, majd megkenem a felvert tojással és előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütöm.
A joghurtot elkeverjük az olajjal, vagy az olvasztott, de kihűtött vajjal. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és beleszitáljuk a lisztet, majd az élesztőt. Meggyúrjuk a tésztát, letakarjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy előmelegedjen. A tésztát kettévágva 2 akkora vékony lapot nyújtottam (vagy vágtam), hogy mindkettőn kb. 7-8 bacon elférjen (a szalonna két vég...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrunk, 25 percig pihentetjük. 4 részre osztjuk, köröket nyújtunk belőle, 16 részre osztjuk, megkenjük pizzakrémmel, kifli alakúra tekerjük. Tojással megk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTÉSZTA: A lisztbe az összes hozzávalót belerakjuk.Alaposan kidagasztjuk.1órát kelesztjük.11-12 gombócra szedjük.Egyenként kisodorjuk.Egymás mellé rakjuk majd 20 percet pihentetjük....
Elkészítési idő: 2óra Nehézség: Könnyű