menu

Családireceptkönyv.hu

Tejberizses epertorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 7-8 főre:

A tésztához (28 cm-es tortaformához)
5 db tojás
5 evőkanál finomliszt
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
5 ek cukor
1 csipet só

A krémhez
15 dkg rizs
2 dl víz
5 dl tej
3 dkg vaj
4 dl habtejszín
1 cs zselatin fix (20 g)
5 ek cukor
2 ek vanília aroma
4-5 ek eperlekvár

A tetejére
30 dkg eper
1 cs tortazselé (piros vagy színtelen)
3 dl víz
2 ek cukor
1 tk citromlé

Elkészítés:


észta készítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig, habosra keverjük.

A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, és félretesszük teljesen kihűlni. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!)

Krém készítése:

2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon kevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, a vajjal együtt és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.

Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vanília aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon (1-2 óra).

A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fixxel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)

A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük néhány órán át.

Díszítés:

A megmosott és kicsumázott epret vágjuk vékony szeletekre és legyezőszerűen, szorosan helyezzük el a torta tetején. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
Hűtőszekrényben dermesztjük (kb. 15 perc).
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/search/label/tort%C3%A1k

Tejberizses epertorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Szabina
Túró Torta
Túró Torta

12 szelet graham kekszet zúzz össze, ha nem fahéjas, akkor adj hozzá kb. egy teáskanál fahéjat. Keverd hozzá a felolvasztott vajat, majd a masszát simítsd el egy torta formában. A...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Piskótarolád GM
Piskótarolád GM

1..Válasszuk szét a tojásfehérjét és tojássárgáját. A tojássárgáját öntsük egy tálba a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport,...

Elkészítési idő: 20 + 15 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Gyümölcsös sajttorta
Gyümölcsös sajttorta

A kekszet apróra törjük, és összegyúrjuk a dióval és a vajjal. A sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük....

Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Csokis kaland torta
Csokis kaland torta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk