1 pohár tejföl (2 dl)
1 pohár sertészsír
2 tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg élesztő
kb. 60-80 dkg liszt
A kenéshez: 1 tojás
A máktöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg mák
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal, stb.
A diótöltelékhez (3 rúdhoz):
50 dkg dió
40 dkg cukor
kevés tej
2 csomag vaníliás cukor
ízesíteni hasonlóképpen lehet, mint a mákot
1. A tésztához a tejfölt, az ugyanazzal a pohárral mért zsírt, a tojást a
cukorral és a sóval jól összekavarjuk, belemorzsoljuk az élesztőt
(elkeverjük, feloldjuk benne), végül összegyúrjuk a liszttel.
2. Ne túl kemény tésztát készítsünk.
3. 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük tetszőlegesen.
4. Feltekerjük (ne túl szorosan!), lekenjük tojással, az oldalát és a tetejét
megszurkáljuk villával.
és már süthetjük is 180°C-ra előmelegített sütőben.
Előre elkészítjük a tölteléket. A mákhoz vagy a dióhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük pici tejjel, és ezzel az összeállítással már is meg lehet tölteni (én nem szoktam főzni), vagy a hozzávalók között felsorolt ízesítőanyagokat is hozzá lehet adni, ki melyiket szereti. Természetes ha diósat és mákosat is készítünk egyszerre, a mák vagy a dió aránya változik.
A csirkemelleket felszeleteljük, átmossuk és két folpack között kiklopfoljuk, hogy a hús rostjai fellazuljanak. Esetleg nagyon enyhén a húsokat klopfolás után meg lehet sózni, ha v...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA spárgákat megmosom, a az egyik kezemmel megfogom középen a másikban a vastagabbik végén és meghajlítom a spárgát, míg el nem törik. Ez a legbiztosabb módja, hogy megszabaduljunk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszedolgozni és sütni.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket. 2 Egy tálba kimérjük a l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű