zsír
4 kg zsír , 1 kg lúg , 6,5 l víz. Üstben kell főzni,mert a főzés feléig habzik,fut. Mindent bele az üstbe,lúgot,vizet,zsírt,és lassan tüzelni alatta. Ha nagyon fut,kavarással kell hűteni,törni a habot. Ha ennek ellenére kicutna,akkor hideg vizet kell bele önteni. Csak annyit,hogy a futása megálljon. Ha már nem fut,akkor elég pár percenként átkeverni. Akkor lesz jó,ha az aljáról a barnás lúg bugyog fel,akkor már nem kell tovább főzni. Egy nagyobb deszka ládikát kell gyártani,30x30 cm legyen a belseje,és 15 cm magas legyen. Az alja deszkák közt 2-3 mm réseket hagyni,mert itt csorog el a felesleges lúgos víz. Vizes vászonnal kibélelni,beleszedni,letapicskolni. Had hűljön ki,száradjon egy napot. Dróttal kell szeletelni,ha kivették.
A lúg veszélyes anyag,kiméréskor védőszemüveg,gumikesztyű kötelező. A megfőtt szappan kimerésekor gumikesztyű legyen a kezeden!
Tetszik Hozzászólás
Ez 13 embernek tetszik.
Vargáné Egyed Annamária Jajj, csajok! És fiúk! smile hangulatjel Az kimaradt, hogy a főzés végén kb két maréknyi sót dobjatok bele, segíti a szappanosodást! Bocsi! smile hangulatjel
Elkészítés: A gyúrt tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 felé osztjuk (Közepes keménységű tésztát kell, hogy kapjunk.). Külön-külön 25×39 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A gyümölcsöt megtisztítjuk, ha kell feldaraboljuk, és másfél liter vízben cukorral, citromhéjjal megfőzzük. 2. A tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük, néhány percig f...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál) Fél kg vegyes mézbe beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA marg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű