70 dkg sertéskaraj
8+1 db répa
3+1 fej fokhagyma
1 fej hagyma
1,5 dl fehérbor (vörös is vagy pezsgő is jó)
4+2+3 (=összesen 9) ek. olaj vagy zsír
0,5 l alaplé (csirke-, borjú) vagy víz
2 dkg vaj
2 tk. provence-fűszerkeverék (Herbes de Provence)
Liszt
Só
Bors
1. Először is melegítsd be a sütőt 160 fokra és készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd fél-egy cm-es szeletekre a karajt, keresztben félbe majd hosszában négybe 8 db sárgarépát (egy répából 8 db közepesen vékony csíkot kapsz), és keresztben félbe 3 db fokhagymafejet. (1 db répa és 1 fej fokhagyma maradjon meg a szószhoz.) Ízlés szerint klopfolhatod a húst, de ne legyen túl vékony. Egy nagyobb serpenyőben melegíts fel 4 evőkanál olajat vagy zsírt, és készíts elő egy mélyebb tepsit vagy jénait.
2. Sózd, borsozd és forgasd lisztbe a hússzeleteket, majd a forró olajban vagy zsírban, közepes lángon pirítsd aranysárgára, mindkét oldán 2-3 perc alatt (5-5 perc ha nagyon puhán szereted). Ha kész a hús, vedd ki egy tányérra.
3. Adj a serpenyőhöz még 2 kanál zsíradékot, és pár perc alatt süsd át benne a csíkokra vágott répát és a félbe vágott fokhagymafejeket.
4. Ha a zöldségek egy kicsit előpirultak, akkor öntsd bele őket a tepsibe. Tedd rá a hússzeleteket, és egy alufóliával lefedve tedd be 30 percre a sütőbe.
5. Közben készítsd el a szószt. Reszeld le a maradék 1 db sárgarépát és késsel picit nyomkodd szét a maradék egy fej fokhagymában a gerezdeket, vágd fel nagyobb darabokra a hagymát.
6. A serpenyőhöz adj további 3 evőkanál olajat vagy zsíradékot, és pirítsd meg rajta a zöldségeket – hagymát, fokhagymát, reszelt répát. Itt lehet még egy szál reszelt szárzellert is beletenni, attól kicsit franciásabb lesz az íze.
7 Szórd meg 2,5 evőkanál liszttel, és hagyd pirulni még néhány percig.
8. Öntsd fel a fehérborral vagy pezsgővel, és hagyd, hogy teljesen elpárologjon a leve. Ezután öntsd fel az alaplével, sózd borsozd ízlés szerint, és add hozzá a provence-i fűszerkeveréket. Vörösborral felöntve teltebb ízt, és sötét színű mártást kapsz.
9. Miközben a hús sül a tepsiben, nagyon lassú tűzön párold a szószt, időnként megkeverve kb. 15-20 percig. Ekkor add hozzá a vajat, keverd el és kapcsold le alatta a lángot. Ha esetleg túl sűrű lenne, akkor nyugodtan öntsd fel vízzel.
10.Fél óra után vedd le a fóliát a tepsiről, és hagyd még 10 percet a sütőben sülni a húst.
11.Utolsó lépésekként vedd ki a húst a sütőből, és hagyd pihenni letakarva 5 percet. Közben egy sűrű szűrő segítségével szűrd át a szószt, hogy selymesen lágy és sima legyen.
12.Önmagában, egytálételként tálald. A répa köretként szolgál a hús mellé, a szósz pedig hihetetlenül gazdag ízvilágot kölcsönöz az ételnek.
.
Megjegyzés: nem véletlenül írtam többször zsírt. Ha igazán francia és finom ételt szeretnél, akkor javaslom, hogy használj kacsazsírt. Természetesen ha ez neked nincs rendben, akkor az olaj is jó lesz.
Sózd, borsozd és forgasd lisztbe a hússzeleteket, majd a forró olajban vagy zsírban, közepes lángon pirítsd aranysárgára, mindkét oldán 2-3 perc alatt (5-5 perc ha nagyon puhán szereted). Ha kész a hús, vedd ki egy tányérra
Megjegyzés: a provence-i fűszerkeverék Herbes de Provence néven a nagyobb szupermarketekben nálunk is kapható.
A hagymát vágd apróra, a megtisztított gombát pedig szeleteld fel. A csontozott karajt klopfold ki, sózd, borsozd, szórd meg grillfűszerrel, és kevés vajon süsd elő. A vöröshagymát...
Elkészítési idő: 40+20 perc Nehézség: Könnyű◾️A húst felkockázzuk és olajon fehéredésig pirítjuk. ◾️Hozzáadjuk a felszeletelt gombát és pici vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá. ◾️Ezután jöhet hozzá a zúzott fokhagy...
Elkészítési idő: 150 perc Nehézség: Könnyű1. 0,5 kg darált lapockát kevés olajon lepirítottam, és a következő dolgokkal ízesítettem: fehér bors, szerecsendió, petrezselyem, és halak fűszerkeverék (nagyon finom- Kotányi)....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sertéshús szeleteket jól kiklopfoljuk. Majd megsózzuk. A szeletelt gombát kevés vízzel felöntjük. Forraljuk 10 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Majd lis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű