menu

Családireceptkönyv.hu

Lasagne bolognese


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Raguhoz:
100 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szál angol zeller
0.5 kg marhahús
3 dl vörösbor
2 tk. só
1 konzerv darabolt paradicsom
fél mokkáskanál friss szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 db babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű
1 ek. worchestershire szósz
A besamelhez:
60 g BL55 liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
só, fehérbors, szerecsendió
A lasagnehoz:
250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 ek olívaolaj

Elkészítés:


A vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angol zellert apró kockákra vágunk, ezt is beletesszük a lábasba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra. A párolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzáadunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval, egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis kakukkfű és rozmaring, valamint a worchestershire szósz.
A ragut 2-2.5 óra alatt fedő alatt, rendszeresen átkeverse sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.
Megcsináljuk a besamelt:
Megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, hevítjük kicsit, hogy megbarnuljon,majd fokozatosan, kis részletekben hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehérborssal, friss szerecsendióval ízesítjük.
Jöhet a lasagne összeállítása:
Egy tepsibe teszünk két kanál olajat, két kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalat, amit gazdagon meglocsolunk besamellel, bolognai raguval éssajttal. Jöhet egy újabb tésztalap és ez ismétlődik: besamell,ragu, sajt. Az utolsó tésztarétegre más csak sok besamell és sajt kerül.
Az egészet 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sütjük. Tálalás előtt fél órát pihentetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Minél többféle sajtot használunk a rétegek között, annál finomabb.

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Juhtúrós puliszkagombóc fokhagymás tejföllel recept
Juhtúrós puliszkagombóc fokhagymás tejföllel recept

1. Egy nagy tálba kimérjük a kukoricadarát és a vizet, jól megsózzuk, ízlés szerint megborsozzuk, és folyamatos keverés mellett bő 5 perc alatt sűrűre főzzük. Hogy krémesebb legyen...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsis túrós csusza
Tepsis túrós csusza

A tésztát sós vízben kifőzzük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és lassú tűzön megpirítjuk. A túrót összekeverjük a tejföl felével, 1 tojással, sóval, és beletesszük a szalonna fel...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Sodort rétes
Sodort rétes

Fentieket összegyúrjuk, és 4 cipóra osztjuk, kisodorjuk nyújtófával. Bármivel tölthetjük, és azonnal, nem muszáj pihentetni! Töltés előtt megkenjük olajos tejföllel a lapokat, tete...

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Háromsajtos tészta baconnel
Háromsajtos tészta baconnel

1. A sonkát, bacont és a felvágottat felkockázzuk. 2. A római tálban összekeverjük a száraz (!) tésztát a sonkákkal, megszórjuk az ízesítővel és a majorannával. 3. A tejszínt...

Elkészítési idő: több, mint 1 ór
Nehézség: Könnyű
share
close add border_color Új recept favorite Kedvenc receptek person Belépés favorite Belépés favorite ASZF thumb_up Facebook oldalunk