menu

Családireceptkönyv.hu

BEJGLI !!!!


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 4 rúd bejglihez:

52 dkg liszt
1 dl tej
2 tojássárgája
10 gramm élesztő
5 dkg cukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg zsír (sertészsír)
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja

Diós töltelék hozzávalói:

21 dkg darált dió
120 ml víz
12,5 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár
Mákos töltelék hozzávalói:

21 dkg darált mák
120 ml víz
12,5 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár

Elkészítés:


A lisztet, a margarint és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!)

A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitálni egy tálba. Ezután hozzáadni a sót, a reszelt citrom, és narancs héjat és összekeverni. Ezután belecsipkedni a hideg vajat és zsírt, majd a kézzel alaposan összemorzsolni.

Egy kicsi tálba beletenni a tojássárgákat, kicsit elkeverni, majd hozzáadni a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsolni az élesztőt. Ezután simára keverni.

A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ezután 4 egyforma részre osztani a tésztát, és gombócokat formálni belőlük.(én mérlegen lemértem, hogy pontosan egyformák legyenek a tésztagombócok)

Végül egy tálcára helyezni a tésztagombócokat, és legalább 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.(én több mint egy óráig a hűtőbe pihentettem)

A darált diót és a darált babapiskótát (v. édes kekszet) egy tálba összekeverni.

A vizet egy edénybe önteni, majd hozzáadni a kristálycukrot, a reszelt narancs és citrom héját, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Ezután felforralni, majd szép lassan pár percig főzni.
Ezután a forró szirupot ráönteni a diós-morzsás keverékre és jó alaposan összekeverni. Ízlés szerint rumaromával ízesíteni, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.
A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is. (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.

Egy tésztagombócot kivenni a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtani.(én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta)

Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni. (érdemes a Laptopkonyha videón megnézni a formázást!!!)

Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 ek lekvárt és egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel.(nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól)

Az első lekenéshez 1 egész tojást, és egy tojássárgáját villával jól felverni.

Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a bejgli rudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenni. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetni, még a tojás teljesen rászárad. (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventilátor segítségével, teljesen megszárítottam)


A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverni.

A teljesen megszáradt bejgliket, egy szélesebb ecsettel lekenni a tojásfehérjével, majd szintén teljesen megszárítani. (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam) Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megszurkodni, hogy a gőz sütés közben eltudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.

A sütőt előmelegíteni, behelyezni a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütni a bejgliket.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsin hagyni teljesen kihűlni a bejgliket, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelni. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig ellehet tárolni!!!!

Trükkök, tippek, praktikák:


http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2011/12/bejgli.html

BEJGLI !!!!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tímea
RÉPATORTA
RÉPATORTA

Először durvára daraboljuk a diót, ha nem visszük túlzásba az aprítást, annál jobb lesz ráharapni a darabokra. Megtisztítjuk a répákat, és lereszeljük a sajtreszelőn, vagy áttol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ani
Retró kaszinótojás
Retró kaszinótojás

A tojásokat megfőzzük. A majonézt kikeverjük a mustárra, sóval, borssal, tejföllel és a citromlével. A tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és kikaparjuk a sárgájukat. Hozzáadjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Hideg, fűszeres sertésszűz
Hideg, fűszeres sertésszűz

A húst sózzuk, borsozzuk, majd vaj és olívaolaj keverékén körbepirítjuk. Ha a hús mindenhol megpirult, a hőt lejjebb vesszük és fedő alatt 10 percig saját levében pároljuk. A pác h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Karajba zárt csülök
Karajba zárt csülök

Elkészítés: A csülköt előző este vízben főzzük puhára, kb. 1 és fél óra alatt. Mikor már langyos, szedjük le a húst és vágjuk kis falatokra. A hagymát apró kockákra vágjuk és zs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk