• 50 dkg liszt
• 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 3 dl tejföl
• 1 dl langyos tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 kávéskanál cukor
• 3 kávéskanál só
a díszítéshez:
• 1 tojás
• reszelt sajt
• magvak
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.
A kelesztés után a tésztát minél vékonyabb téglalappá nyújtjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük. Ezután a tésztát föltekerjük, mint a bejglit, letakarjuk, és újabb negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat, megint föltekerjük, és újból pihentetjük negyed órát. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, villával felvert tojással megkenjük a tetejét, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megszórjuk sajttal vagy magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp: a vajjal megkent tésztát megszórhatjuk reszelt sajttal a föltekerés előtt, így sajtos pogácsát kapunk.
A lisztet beleszitáljuk a tálba, hozzá adjuk a cukrot, sót, a két tojást, lágy margarint a joghurtot és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk. Duplájára kel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a sütőport, a chilit, a sót, a borsot, a kurkumát és a rozmaringot összekeverjük. A paradicsomot lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk, majd az ajvarral, a túróval és a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba mértem, kézzel összegyúrtam és fél órára hűtőbe tettem. Fél óra leteltével a tésztát rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam, párszor átgyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűmint fenn
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű