menu

Családireceptkönyv.hu

Brownie sült meggyel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g friss vagy fagyasztott meggy
200 g étcsokoládé
125 g vaj (nem margarin, hanem vaj)
125 g cukor + 1 evőkanálnyi
3 tojás
125 g liszt
3 evőkanál kakaópor
csipet só

Elkészítés:


A sült meggy nem áztatja el a tésztát, intenzív az íze és a tökéletes brownie tésztát a mennyekbe emeli. Télen-nyáron süthető.
Először a meggyet kicsit ki kell szárítani, hogy ne nedvesítse meg a tésztát. A kimagozott friss meggyet (vagy a fagyasztóból kivett, kiengedett magozott meggyet) 1 evőkanál kristálycukorral megszórom és 2 óráig állni hagyom. Ezután leszűröm, jól lecsepegtetem, szétterítem egy tepsin és 180 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd elzárom a sütőt, a meggyet viszont bent hagyom. (Ezt a műveletet érdemes este vagy reggel megcsinálni, mert a kihűlt meggy kerül a sütibe.)

A sütés és szárítás után a végeredmény a félig aszalt meggy. Ez már nem ereszt levet, de minden fontos ízt magába zárt. (Én ebben az állapotában is szeretem a meggyet. Nagyanyámat az őrületbe kergettem, amikor a hosszadalmas munkával kimagozott és napok óta napon aszalt meggyeket elcsipegettem. Az ablakpárkányra tette és pont elértem…)

Sült meggy. Nem túl fotogén, cserébe viszont ízbomba. (Fotó: Myreille)

A sült meggyes browniehoz az összetört csokoládét és a vajat egy keverőtálba teszem és mikróban 1,5 perc alatt megolvasztom. (Elegánsabb vízgőz felett, de a mikrós megoldás gyors, kényelmes, csak egy edényt kell utána mosogatni és nekem mindig beválik.) A megolvasztott csokoládét és vajat jól összekeverem, majd beleteszem a cukrot és a kakaóport és ismét jól összekeverem.

Felütöm a tojásokat és azokat is a masszához keverem. Beleteszem a csipet sót és a kimért lisztet és megint jól összekeverem. Ezután keverem bele a sült (félig aszalt) meggyet.

Kivajazott sütőtálba öntöm és (nem légkeverésen) 180 fokon 35 perc alatt készre sütöm. 2 órát hagyom pihenni a sütőtálban – ez igen nagy önfegyelmet követel -, majd felkockázom. Elképzeléseim szerint felvert tejszínhab került volna a tetejére, de anélkül is tökéletes. Nem tudom megunni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar non plusz ultra
non plusz ultra

Ezekből tésztát gyúrunk, 2 - 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kisebb pogárral kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk. Elkészítjük a habot: 2 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral és p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Corn Dog - virsli bundában recept
Corn Dog - virsli bundában recept

A hozzávalókból keverjünk tésztát, amolyan sűrű palacsintatészta állaga legyen. Fűszerezzük enyhén, vagy aki ahogyan szereti. A virsliket tűzzük fel a hurkapálcákra, és annál fog...

Elkészítési idő: 15 perc / előké
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Békebeli sós teasütemény
Békebeli sós teasütemény

A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkor már jó! Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra (én egy nagyobb vágóde...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyuszi
padlizsán receptek
padlizsán receptek

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk