Tészta:
kb 50 dkg liszt
2 tojás sárgája
15 dkg margarin, vagy zsír
15 dkg kristálycukor
fél cs sütőpor
1 nagy tábla étbevonó
1 kis üveg baracklekvár ( vagy bármilyen savanykás ízű)
kb 30 dkg darált dió
1 pohár tejföl (150 g)
kicsi só
1 citrom reszelt héja
kevés mazsola
kicsi méz (kb 2-3 evőkanál)
kis rumaroma (ez el is maradhat)
kb 1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
A lisztet, a tojás sárgáját, a 15 dkg margarint, vagy zsírt a kristálycukorral és a fél cs sütőporral szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a pohár tejfölt és kevés langyos tejet,(kicsit cukrozva) amiben felfuttattuk az élesztőt. Az egész tésztát ezután meggyúrjuk, lazán szabad csak! Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarjuk és kb 20 percig pihentetjük. Utána 3 részre osztjuk és 3 gáztepsi nagyságú lapot nyújtunk belőlük. Zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük az elsőt, amit megkenünk baracklekvárral és darált dióval szórjuk meg (amibe reszelt citromhéjat,mazsolát,mézet és rumaromát tettünk).
Erre ráterítjük a következő lapot és ugyanígy ezt a tölteléket elosztjuk rajta. Legvégül betakarjuk a 3. lappal, jól lenyomkodjuk a széleit és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk azért. Ha kihűlt csokoládé bevonót olvasztunk a tetejére és a tepsiben szeleteljük fel.
Azért használtam a mézet, mert jobban összefogja a tölteléket szeletelésnél. Tortabevonó helyett lehet csokimázat is házilag készíteni.
A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül. A birsalmát pucoljunk meg, majd távolítsuk el a magházat és daraboljuk fel. Ezután fahéjjal, s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a dagasztó gépbe rakom a mézet a tojással habosra keverjük, és úgy adom hozzá a többi alapanyagot. A végén adunk hozzá kis tejfölt ha szükséges,hogy össze álljon a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet gyúródeszkára szitálta, elkeverte benne a sütőport, és összemorzsolta a zsírral. Hozzáadta a tojássárgákat, a cukrot és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrta. A tészta...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat kikavarjuk a cukorral meg a mézzel, majd végül a margarinnal. A szódabikarbónát összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a tojásos masszához és a tejjel csomómentesre kavar...
Elkészítési idő: 1-1,5 óra Nehézség: Könnyű