Hozzávalók a tésztához:
8 ek. liszt
8 tojás
8 ek. cukor
csipet só
sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg mascarpone sajt
10 dkg porcukor
citrom
citromaroma
kis sárga ételfesték (elhagyható)
7 dl cukrásztejszín (ehhez már nincs szükségünk fixálóra és cukorra sem), természetesen, aki az állati eredetű tejszínhabot szereti, az is tökéletesen megfelel
étcsokoládé a díszítéshez
A citromtorta elkészítése
A citromtorta tésztája hagyományos piskóta. Az ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor elvén készítünk piskótát. Egy 26 cm-es tortához 8 tojást érdemes használnunk.
8 tojás fehérjéjét kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 8 evőkanál cukrot.
8 tojássárgáját kikeverjük, majd lazítjuk egy kis tojáshabbal, aztán az egészet óvatosan összekeverjük.
Beleforgatunk 8 evőkanál lisztet és a sütőport.
A tortaformánk alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, majd belerakjuk a masszát és az előmelegített sütőbe helyezzük.
A piskótát két ütemben sütjük. Amikor szépen feljött a tésztánk és kérget kapott, akkor lejjebb vesszük a hőfokot.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta. Ha nem ragad a közepébe szúrt tűre tészta, akkor kivehetjük a sütőből.
Hagyjuk kihűlni a piskótakorongunkat, majd vágjuk el háromba a tésztát. Ehhez remek segítséged lehet a tortaszelő.
A citromkrém elkészítése
A mascarponét kikeverjük a porcukorral
Felverjük a tejszínhabot.
Mascarponés krémet és a tejszínhabot összedolgozzuk,
Ha szükséges, citrommal vagy cukorral utólag ízesítjük,
Kevés por vagy gél állagú ételfestékkel megszínezzük a citromkrémet.
A citromtorta összeállítása:
A piskótalapokat megtöltjük a citromos krémmel
Bevonjuk a torta oldalát és tetejét is vele. A torta oldalát egyszerűen, úgy díszítheted, ha egy határozott mozdulattal a fésűs habkártyát végighúzod rajta.
A maradék krémmel és citromkarikákkal kidíszítjük a tortánkat.
A citromtorta íz és színvilágához remekül illik az étcsokoládé. Egy kevés felolvasztott csokoládéból különféle díszeket készíthetünk, melyekkel még mutatósabbá tehetjük a citromtortánkat.
Sütőpapírból vágjunk ki 8 35*40 cm-es téglalapot, majd minegyik közepére rajzoljunk 26 cm átmérőjű kört. A tészta hozzávalóiból két részletben keverjük ki a masszát. 6 tojást sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézisztet a porcukorral, a kakaóval, a sütőporral, a tojással, a margarinnal és a kevés tejföllel összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát. Az egyiket a tepsi aljára tesszük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül beleforgatjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótát megsütjük, kihűtjük, ketté vágjuk. A krémhez a tojást a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, tejet és a narancs reszelt héját és levét. Gőz felett...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz