(30-32 darabhoz)
2 kg liszt
5 dkg élesztő
3 dkg só
víz, amennyit a tészta felvesz
A kovászhoz:
½ kg liszt
5 dkg élesztő
víz, amennyit a tészta felvesz
Először a kovászt készítjük el. Az 5 dkg élesztőt, kevés langyos vízzel feloldjuk és összekeverjük a fél kg liszttel. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a nokedli tésztától kicsit sűrűbb állaga legyen, és összedolgozzuk. Langyos helyen, letakarva, legalább 4-5 órát hagyjuk pihenni. Onnan tudjuk, hogy mikor jó a kovász, miután 10-15 centivel megemelkedett már a tészta és elkezdett egy kicsit visszaesni. Ekkor hozzáadjuk a többi lisztet, a felfuttatott másik 5 dkg élesztőt, a sót és annyi vizet, hogy egy jó állagú, a nokedlitől kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd fél órát, letakarva hagyjuk kelni.
Miután a tészta szépen megkelt, átgyúrjuk és zsömléket formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy lapra helyezünk. Miután minden zsemlét megformáztunk ismét hagyjuk kelni, most körülbelül egy órán át.
Mielőtt betennénk a kemencébe, előtte langyos vízzel spricceljük meg a tetejüket és 200-260 fokon 10-12 perc alatt süssük készre. Ha tetejük szép „zsömle” színű, akkor már biztosan átsültek.
Amennyiben nem kemencében sütjük a zsömléket, akkor célszerű a sütőben egy fémtálkába kis vizet tenni a tepsi alá, a megfelelő páratartalom miatt.
A zabpelyhet öntsd fel a (növényi) tejjel vagy vízzel és hagyd 20-30 percet állni, hogy a zabpehely megszívja magát. Ezidő alatt még tehetsz vehetsz egy keveset, ha épp nemrég érté...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojás fehérjét felverjük, a többi hozzávalót jól összekeverjük, utoljára adjuk hozzá a habot, ezzel óvatosan keverük össze. Tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt felkockázzuk, mázba mártju...
Elkészítési idő: 2,5-3 óra Nehézség: KönnyűMinden hozzávalót, eszközt készítsünk elő. Ha nem mandulalisztünk van, a mandulát daráljuk le, keverjük el a porcukorral, majd azzal daráljuk át újra kis adagokban.Szitáljuk át,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat kissé felverjük. Nem kell kemény habbá, csak hogy kicsit habos legyen. Hozzáadjuk a cukrot, az átszitált lisztet, kakaóport, sütőport és elkeverjük. Sütőpapírral bélelt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű