50 dkg sima liszt
2,5 dkg élesztő
6-7 dkg cukor
1 tk só
1 nagy vagy 2 kisebb tojás fehérje
1 tk sütőpor
1 joghurt (amikor nem volt itthon tettem helyette 2 ek tejfölt)
5 dkg vaj és 3-4 dkg olaj (persze lehet a teljes 10 dkg is vaj)
1,5 dl langyos tej
Az összes hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrtam, hagytam fél órát pihenni, majd egy picit átmozgattam. Utána hagytam, amíg teljesen meg nem kelt - kb 1,5 óra volt.
A tésztát 10 egyenlő részre osztottam és a kis golyókat megint hagytam egy kicsit - nagyjából negyed órát.
A kis golyókat elfeleztem - mondjuk eleve lehetne 20 pici golyóra osztani :) - és mindegyiket megsodortam kb 30 cm hosszú nudlinak. Kettőt összecsavartam és gyűrűt formáztam belőle - a végeit szépen összefogtam, hogy ne nyíljon szét.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket - ! - és hagytam pihenni. , max fél óra.
20 perc után bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, majd a gyűrűket megkentem a tojássárgájával. Lehet szórni a tetejére bármilyen magot - szezámmag, lenmag, mák - de anélkül is finom.
Az előmelegített sütőbe tettem az acmákat és kb 25 perc alatt szép pirosra sültek.
A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt, majd az egyik tojást is beleütöm. Beleszórom a lisztet és a sót, eldolgozom, míg össze nem áll, majd hozzáadom az o...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KözepesA langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgákat, olvasztott vajat, sót, rumot és...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk (a vizet lassan adagoljuk), letakarva, meleg helyen kb. 60 percig pihentetjük. A tésztát 8 részre osztani majd zsemlét formázni. Letakarva...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben kevés cukorral fölfuttatjuk. 2. Összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval és annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy kenyért...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű