20 dkg finomliszt
3 dl víz (normál hőmérséklet)
2 dkg friss élesztő
1 mk cukor
50 g joghurt /tejföl
2 dl víz
5 g friss élesztő
2 tk só
60 dkg finomliszt
A 20 dkg lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a közepébe öntöttem a vizet.
Belemorzsoltam a 2 dkg friss élesztőt, alaposan összekevertem.
Lefedtem egy konyharuhával a tálat, majd hagytam, hogy 1 óra alatt az egész megeredjen/beinduljon.
Ekkor a joghurttal, a többi vízzel, a maradék 5 g friss élesztővel, sóval és még 60 dkg liszttel összeállítottam a tésztát.
A tálban hagytam 15 percet pihenni, majd a munkapulton átgyúrtam a tésztát, cipóvá formáltam, letakartam és hagytam, hogy duplájára keljen. kb.30 perc.
4 részre osztottam,oválisra nyújtottam, a hosszabbik oldaláról kezdve, az első hajtást lenyomkodtam,majd lazábban feltekertem,"bagett" formára alakítottam.
Sütőpapírral borított rácsra raktam egymás mellé.
Hagytam, hogy duplájára keljenek.
Éles késsel több helyen hosszában bemetszettem a tetejüket.
Tehát nem formázás után és nem közvetlenül a sütőbe tevés előtt, de inkább ehhez közelebb,mint a formázáshoz. Amikor már kel a tészta, akkor szépen nyílik szét.
A sütőt 200 fokra állítottam, vizet öntöttem egy kisebb tepsibe és a sütő aljába tettem. 25 perc alatt sültek ropogósra.
Amikor készen lettek, lespricceltem vízzel és hagytam kihűlni őket
"
Die Hefe im Salz auflösen. Die Kartoffeln ganz klein würfeln oder zerdrücken oder durch die Kartoffelpresse drücken. Das Mehl sieben und mit den anderen Zutaten mischen. Dabei so...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt morzsold a tejbe, szórd hozzá a cukrot és futtasd fel. Majd a többi hozzávalóval együtt dagassz belőle fényes és sima tésztát. Gömbölyítsd ki, és kb 1 óra alatt keleszd...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű250g laktózmentes túró(én azt használtam) , 6 evőkanál zabkorpa, 3 ek lenmag, 3 ek útifű maghéj( én gyerkőc végett zabkorpával helyettesítettem) 4 tojás, szárított élesztő,só ízlés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból bedagasztom a kenyértésztát. Lehet géppel, vagy akár kézzel is. Pizzatészta keménységűnek kell lennie. Letakarom és kb. 30 percig pihenni hagyom. Ezután 6-8 darabba...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes