menu

Családireceptkönyv.hu

126. Hamburger zsemle


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


200 ml tej
2 evőkanál kristálycukor
20 g élesztő (friss)
600 g búzaliszt
0,5 dl olaj
1 csapott teáskanál só
1 db tojás
100 g joghurt ,tejföl

A kenéshez
1 db tojás

A tetejére
szezámmag

Elkészítés:


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
A dagasztó tálba mérjük bele a lisztet, sót, olajat, tojást, tejfölt.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává.
Vegyük ki az asztalra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza a tésztát bele, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön le.
1-1,5 órát hagyjuk kelni a tésztát.
8 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Egyenként kigömbölyítjük a tésztadarabokat.
Enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomva, ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük mindet, kb. fél órát hagyjuk kelni (vagy amíg másfélszeresükre nem kelnek). Nekem csak két lemezre fértek rá, hiszen ügyelni kell, hogy elég hely maradjon köztük. Kelesztéskor és sütéskor is jócskán szélesedni fognak!
Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket légkeverés nélkül a sütő közepében. A két tepsit soha ne tegyük be egyszerre, mert az alsó zsemlék meg fognak repedni! Először süssük ki az első lemezt, után a másodikat. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük.
Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

.

126. Hamburger zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sonkás kifli......
Sonkás kifli......

A két tojással kelt tésztát készítünk,duplájára kelesztjük,kb. 30-40 perc alatt.A töltelékhez az uborkát apró kockákra vágjuk,sonkát daráljuk,a sajtot lereszeljük.Összedolgozzuk,í...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha sonkás kifli
Puha sonkás kifli

A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, közepére darált sonkát, vagy tarját teszünk. Kiflikké alakítjuk, tetejé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: suhajpeter
Kenyér grillen
Kenyér grillen

Ha porélesztővel dolgozunk, akkor csak szórjuk a a liszthez. Tegyük ugyanezt a sóval és a cukorral is. Ha normál élesztőt használunk, akkor keverjük el a langyos vízben, és így adj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Linzer karika
Linzer karika

Összállítom hozzávalókból a tésztát, ha van rá lehetőség 2 órát pihentetem a hűtőbe, elhagyható finom lesz úgy is. Fél cm vékonyra nyújtjuk kiszagatom, fele teli korong, fele kis...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk