menu

Családireceptkönyv.hu

30. Limara kovászkurzusa


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1. nap, este
Tegyük a mérlegre az 5 dl üveget. Öntsünk bele 50 g meleg vizet, 25 g kenyérlisztet, 25 g teljes kiőrlésű rozslisztet, és keverjük össze alaposan. Sűrű állagú masszát kapunk. A kovászt el lehet indítani csak sima liszttel de a keverékkel a legjobb.
Csavarjuk az üvegre a tetejét, . Kb. 24-25 fokos melegben érzi a legjobban magát.
2. nap, este
Egy spatulával átkeverjük,visszazárjuk.
3. nap, este
Kivenni belőle 50 g-ot,egy tiszta üvegbe, és megetetni összesen 50 g liszttel), 50 g langyos vízzel.
Összekeverjük, nem zárjuk le szorosan csak rátesszük a tetőt . A kovászunk most még enyhén édeskés illatú, nem savanykás, csak a liszt és a víz illata érződik.
Az eredeti üvegben maradt kovászkezdeményt kidobjuk,
4. nap, este
A kovászotok, bubis, összeesett, és savanykás illatú.
Kiveszünk 50 g-ot, áttesszük egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet , összekeverjük. Kb. galuskasűrűségű, lazán lefedjük..
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
Mostantól 3 napon át 12 óránként fogjuk etetni a kovászunkat.
5. nap, reggel
Kiveszünk 50 g-ot a kovászból egy üvegbe, és adunk hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet, összekeverjük. Kb. galuskasűrűségű,
lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
5. nap, este
Kiveszünk 50 g-ot,egy tiszta üvegbe, adunk hozzá 50 g langyos vizet és 50 g lisztet,. összekeverjük,.lazán lefedjük.
6. nap, reggel.
Kiveszünk belőle 50 g-ot egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet,lazán, lefedjük.
Végül az üveget lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
6. nap, este
Kiveszünk 50 g-ot egy üvegbe, és adunk hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet, alaposan összekeverjük,lazán lefedjük..
A visszamaradt kovászt kidobjuk, vagy ha éppen készülünk kenyeret sütni, egyszerűen összedolgozzuk a hozzávalókkal.
7. nap, reggel
Kiveszünk 50 g-ot egy tiszta üvegbe, és adunk hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet, összekeverjük,lazán lefedjük.
A visszamaradt kovászt kidobjuk.
Este már az egész mennyiséget szaporítani fogjuk.
7. nap, este
A mostani etetésnél, az összes kovászt meg lehet etetni.Nagyobb üveg kell , kb. négyszeres magasságra felemelkedik (kb. 1,5 literes elegendő).
150 g kovászunk van az üvegben, ehhez kell adni 150 g vizet és 150 g lisztet, összedolgozzuk. A kovász inkább legyen keményebb, mint hígabb. A híg kovász nagyon gyorsan éhessé válik.
A bekevert kovászunkat lazán lefedve holnap reggelig ugyanúgy az eddigi szokott helyére tesszük.
8. nap, reggel
Kész a kovász!
Aki máris szeretne vele kenyeret sütni, vegye ki belőle az általa kiválasztott receptben előírt mennyiséget, és már kezdődhet is a dagasztás.
Aki este szeretne sütni, tegyen át belőle 70 g-ot egy másik üvegbe, etesse meg a már jól ismert módon 70 g kézmeleg vízzel és 70 g liszttel, majd lazán lefedve hagyja a konyhapulton. A többit szorosan lezárva tegye a hűtőbe.
Aki biztos abban, hogy ma nem fog kenyeret sütni, zárja le az üveget, és a kovászt tegye a hűtőbe.
A kovász életben tartásáról és felhasználásáról minden tudnivaló ebben az írásban található
8. nap, délután/este
SÜTÉS!




























!






















Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Krumpli rétes
Krumpli rétes

A meghámozott, kockákra vágott krumplit megfőzöm sós vízben. Mikor puha leöntöm a vizet és áttnyomom krumplinyomón /ha v.kinek nincs lereszelheti apró reszelőn/. Hagyom teljesen ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütnivaló kolbász
Sütnivaló kolbász

1. A kolbászhoz a húst és a szalonnát földaraboljuk, majd egy közepes lyuku tárcsán át jó nagy tálba daráljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, majd miután zöld csíráját kivágtuk, nagyo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
31. Liszt fajták ,/számozás/
31. Liszt fajták ,/számozás/

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgadinnye kompót
Sárgadinnye kompót

-a sárgadinnyét vágjuk félbe,,kaparjuk ki a belsejét,hámozzuk meg, --kaparjuk ki a belsejét, --vágjuk kockákra -ugyan így járunk el az almával +a barackkal ,Hámozzuk,kockázzuk...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk