1 kg főtt burgonya
30 dkg finomliszt
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál búzadara
1 db tojás
só
pici cukor
A töltelékhez:
házi lekvár (szilva és meggy)
Valamint:
zsemlemorzsa
10 dkg teavaj én étolajjal készítem
fahéjas porcukor
A krumplit héjában főzöm, hagyom kihűlni, megpucolom és áttöröm egy nagyobb tálba. Hozzáadom a többi hozzávalót, és rugalmas, puha krumplis tésztát gyúrok. Lisztezett asztalra teszem, és 2 gombócot formázok belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
A tésztákat kinyújtom, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazok az egyikre, annyit, ahány darabot szeretnék. Sodrófára tekerem a másik tésztát, és betakarom vele a lekvárgombócosat. Az ujjammal körbenyomkodom, majd derelyevágóval véglegesen elvágom a derelyéket.
Közben nagy lábosban sós vizet forralok, és nem rakom egyszerre bele, mert nem szeretném, ha szétázna, hanem 4-5 db-ot teszek csak a forró vízbe, majd 2-3 perc múlva a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába forgatom.
Ezután újból 4-5 darabot belecsúsztatok, ha megfőtt, szűrőlapáttal kiszedem, és beleforgatom szintén a zsemlemorzsába.
Csikemellhez A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk és megsózzuk. Lisztben megforgatjuk, és egy kevés olajon vagy vajon megsütjük a hússzeleteket. A gombát felszeleteljük és megpár...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Könnyű. lépés A rizst öblítsük le jól és főzzük meg Delikáttal ízesített vízben. 2. lépés Tegyünk föl a karfiolnak is bő sós vizet, és főzzük meg a rózsáira szedett karfiolt roppanó...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Első lépésben készítsd elő az alapanyagokat, mert főzés közben nem fogsz tudni ezzel foglalkozni. Húzd le a 30 dkg kolbász héját és vágd karikákra, pucold meg az 1 kg krumplit...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűA hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű