menu

Családireceptkönyv.hu

Töltött káposzta gerslivel avagy árpagyöngy-gyel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kisebb savanyú káposzta fej
1 kg sertéshús darálva (lapocka, comb, dagadó akár vegyesen is )
250 g árpagyöngy (gersli)
1 tojás
1 evőkanál őrölt pirospaprika
őrölt bors
3 teáskanál só
3-4 hagyma
1 fej fokhagyma
szálas káposzta

Elkészítés:


A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra vágom, így a levél könnyen hajlítható lesz.
A gerslit folyóvízzel átmosom, sem beáztatni, sem előfőzni nem szoktam.
A darált húshoz ütök egy tojást, beleteszem a pirospaprikát, 2 teáskanál sót, borsot, gerslit, és alaposan elkeverem. Meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e (a gersli is felvesz főzés közben sót).
Tölteléket teszek a káposztalevélre, alulról ráhajtom, egyik oldalról is ráhajtom, feltekerem, most a másik oldalán az ujjammal a levelet betömködöm. Ha kész, a megmaradt leveleket és a fej középrészét apróra vágom. Ebből egy maréknyit a lábas aljára hintek, beleteszem a töltött káposztákat, egy marék szálas káposztával meghintem a tetejét.
Egy teáskanál sóval meghintem, ráöntök annyi hideg vizet, hogy épp ellepje, lefedem és felforralom. Forrás után mérsékelem a lángot, és lassú forralással kb. 1,5 órát főzöm.
Majd rántást készítek,a megfőtt káposztára öntöm,de előtte a rántásba is teszek sűrített paradicsomot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Rántás készítése 2 evőkanál zsiradék (olaj/zsír, vaj/margarin), 2 evőkanál finomliszt, 2 dl víz. Elkészítés: A zsiradékot lábaskában felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön, gyakran megkeverve az ételnek megfelelő színűre (rózsaszín, világosbarna, sötétbarna) pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, egyszerre felöntjük a hideg vízzel, erőteljes mozdulatokkal csomómentesre elkeverjük. A szelíd forrásban lévő ételhez szűrjük, és "kiforraljuk", azaz fedő nélkül, lassú tűzön 10 percig forraljuk, hogy lisztes, "nyers" ízét elveszítse.

Tejföllel és kenyérrel tálalom.

Töltött káposzta gerslivel avagy árpagyöngy-gyel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Töltike
Töltike

A darált húshoz adjuk a megmosott rizst, a kockára vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk,ízesítjük,+ az 1 tojást majd alaposan összekeverjük. . Közben felforralunk másfél literny...

Elkészítési idő: 35
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hardi
Zöldséges tarhonya
Zöldséges tarhonya

Tarhonyát kevés olajon megpirírjuk, felöntjük vízzel (ahogy a tarhonyát szokás főzni). Belerakunk 2 db pörköltszaft kockát zöldségeket és a virslit. Ha elfőtte a vizet kész is.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsolt
Tejbegríz kétféleképpen
Tejbegríz kétféleképpen

A tejet és a habtejszínt egy kisebb lábosba öntjük, és melegíteni kezdjük, majd hozzákeverjük a cukrot és a vanília őrleményt. Hagyjuk, hogy felforrjon egyszer, majd takarékra ves...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ínyenc tepsis krumpli
Ínyenc tepsis krumpli

A krumplit meghámozzuk, majd fél cm-es vastag szeleteket vágunk, utána 4-5 percig sós vízben főzzük. Egy kerámiatálat, vagy jénait kiolajazunk, zsemlemorzsával meghintünk és ebbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk