A "tésztához":
1,5 pohár liszt (kb. 25 dkg)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 pohár zabpehely (kb. 20 dkg)
1 pohár (barna) cukor (kb. 20 dkg)
20 dkg margarin
1 cs. vaniliás cukor
A töltelékhez:
60 dkg meggy (mirelit vagy kompót, mi általában egy üveg magozott meggykompótot használunk fel hozzá, levével együtt)
2 evőkanál étkezési keményitő
2 evőkanál fahéj
10-15 dkg cukor (ha kompót, akkor elég 10 dkg)
2 evőkanál citromlé
1 cs. vanillin cukor
1 kupaknyi rumaroma
A tésztához valókat egy tálban összemorzsolgatom, (nem összedolgozni) lazán kell hagyni, forgács-szerűre.
A töltelékhez valókat felfőzöm, sűrűre.
A tészta egyik felét vajazott, lisztezett tepsibe öntöm. Lazán, egyenletesen eloszlatom. Ráöntöm a meggyes tölteléket, úgy hogy mindenhová jusson belőle. Majd a maradék tésztamorzsalékot is rászórom.
170 fokos, előmelegített sütőben, 25-30 percig sütöm. Még melegen kockára vágom és a tepsiben hagyom kihűlni.
A második legfontosabb dolog a főzéshez használt alaplé. Ugyan a rizottó megfőne vízben is, de éppen a krémessége nagy részét és az intenzív ízét veszítené el. Ezért mindenképpen a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA quiche lorraine töltelékét a legcélszerűbb akkor elkészíteni, amikor a pitetésztát elősütöd. Ehhez először is vágd kb. 1 cm-es kockákra a húsos szalonnát, és közepes lángon kezd...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA burgonyát majdnem puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd hozzáforgatjuk a burgonyát, és néhány percig pirítjuk. Félretesszük. Felfo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. stáció: A rozslisztet kikeverjük 1 dl langyos vízzel. Légmentesen lezárva 2 napon át érleljük szobahőmérsékleten. Az erjedés során buborékossá és szagossá válik, nem mondom, hog...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű