A tésztához
40 dkg finomliszt (finom)
20 dkg csicsóka (tisztitott, főtt)
15 dkg margarin (vagy 10 dkg zsír olvasztva)
2.5 dkg friss élesztő
1 db tojás
4 ek búzakorpa
4 ek lenmag
1 ek só
fehérbors ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
1 ek tejföl (szükség esetén )
A tetejére
2 ek tej
1 kk fűszerpaprika
A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni.
Az élesztőt megfuttatjuk.
Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle.
Kicsit pihentetjük, ha van időnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható.
A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Késsel bekockázzuk a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapirral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat.
Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.
Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
A búzakorpa és a lenmag helyettesithető mással, olajos magvakkal, szezámmaggal, dióval vagy zabpehelyel, zabkorpával, de el is hagyható.
Ugyanez igaz a borsra is. ízlés szerint elhagyható, vagy kiegészithető más fűszerekkel. Szerintem szerecsendió illene még a csicsóka izéhez.
A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spenótleveleket megfosztjuk száruktól, majd alaposan megmossuk. Felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadjuk a spenótleveleket, és kissé megfonnyasztjuk, majd félretesszük hűlni....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba mérem. Összegyúrom. 2 mm vastagságúra kinyújtom a tésztát. Körbevágom a tészta széleit, hogy szép formás rudakat kapjak. Derelyevágóval feldarabo...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: Könnyű1. A lisztben elkeverjük a sót, a borsot és a köményt. 2. Fél dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. 3. A lisztbe beleöntjük az élesztős tejet, felfuttatjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz