menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli mákos, diós (6 rúd)


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
54 dkg kristály cukor
8 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2 dl tej
csipet só
50 dkg darált mák
50 dkg darált dió
kevés fahéj
1 citrom reszelt héja(vagy narancs)
4 dkg zsemle morzsa

Elkészítés:


A lisztet, a vajat, a zsírt és a 8 dkg porcukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük. Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órát pihentetjük. Aztán a tésztát 6 részre osztjuk, cipókká formáljuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk úgy, hogy a tölteléket a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva felsodorjuk és gyengén zsírozott tepsire vagy szilikonos sütőpapírra rakjuk. Felvert tojással megkenve fél órát meleg helyen tartjuk, aztán újra megkenve most már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Máktöltelék: 27 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és leforrázzuk vele a mákot majd belekeverjük a fél citrom (narancs) reszelt héját és egy késhegynyi fahéjat. Hidegen kenjük a tésztára.

Diótöltelék: 27 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és leforrázzuk vele a diót. Teszünk bele egy késhegynyi fahéjat, citrom (narancs) héjat és 4 dkg zsemlemorzsát. Hidegen kenjük a tésztára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ügyeljünk, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se túl híg, mert a tésztánk sülés közben könnyen felreped.
Kis segítség: 1 rúdhoz a tészta mennyisége kb 300 g, a tölteléké is kb 300 g
Sütés előtt szurkáljuk meg saslik pálcával a rudakat a tetején, le egészen a tepsiig átszúrva azt.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diós-kekszes őzgerinc recept
Diós-kekszes őzgerinc recept

felaprítjuk. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk, hozzáadjuk a szorbitot (v. cukrot), a kakaót, valamint felolvasztjuk benne a margarint is. Kevergetés mellett összefőzzük. Ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Márta
Zabkeksz
Zabkeksz

Lisztet sütőporral ramaval osszegyurni Tojás cukor zab ujra össze gyúrni Hengereket formazni a tésztából Cling filmbe tekerni Fel óra fagyaszto Ujjnyi vastag szeletek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kriszti féle tejfölös pudingos csoda
Kriszti féle tejfölös pudingos csoda

Tedd a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a felkockázott vajat, és kezdd el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverd hozzá a porcukrot, a szódabikarbónát és a kakaó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar BÖBE FÉLE PUNCSOS
BÖBE FÉLE PUNCSOS

A tésztához a lisztet és a sütőport a Ramával elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojások sárgájával és 1,5 deci tejjel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 db, kb. 30x30 cm-es lapokká...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk