Tészta hozzávalói: 1 kg BL55-ös liszt, 1 kisebb tojás sárgája, pici só, kb 4g élesztő (csak ennyi) csipet cukorral kevert langyos, tejes vízben futtatva, fél dl olaj és annyi langyos tejes víz (a tej ne legyen benne sok), hogy lágyabb tésztát kapjunk. Többször langyos vízbe mártott kézzel jó alaposan kidagasztjuk, így még vizet is tudunk bele juttatni közben, hogy jó legyen az állaga. Utolsóra olajos kézzel fejezem be a dagasztást, a tészta hólyagos kell legyen, ez kb 15 perc. Érdemes keresni egy videót a “jutyubon” hozzá. Azonnal lisztezett deszkára borítjuk és 3 felé vágjuk. Cipónak formázzuk, enyhén lisztezzük és abrosszal letakarva fél órát pihenni hagyjuk. A nyujtáskor le eső széleket egy kis olaj hozzáadásával jó simára összegyúrjuk és jó fél óra pihenés után szintén nyújtjuk/húzzuk.
Töltelékek egy-egy cipóhoz. (2 db)
1 kg túró, 3-4 tojás sárgájával, 3-4 kanál tejföllel keverve, vaníliás cukrot is tehetünk bele. A tésztát kevés búzadarával megszórjuk, rá a túrót, jól megszórjuk cukorral.
3-4 kg alma hámozva, reszelve, kevés olajon eldinsztelve a leve nagy része. Kihűlve felhasználni. Ez alá is búzadarát szórunk, rá az almát, nem kell egybefüggően. Megszórjuk cukorral, fahéjjal.
30-40 dkg darált mák ízlés szerinti mennyiségű cukorral keverve. Citromhéj is mehet bele. A tésztára szórjuk, rakhatunk rá elszórva fejtett meggyet vagy más gyümölcsöt, így nem lesz annyira “száraz”.
30 dkg darált dió, ízlés szerinti mennyiségű cukorral keverve. A tésztára szórjuk. Gyümölcsöt is rakhatunk rá, akkor nem lesz annyira “száraz”.
Káposzta reszelve, (a koranyári új káposzta levétől kicsavarva) kevés olajon dinsztelve. Ízesíthetjük sóval-borssal, de csinálhatjuk édesre is, akkor cukrot szórunk rá, miután a tésztára tettük, nem kell egybefüggően elteríteni.
Sütőtököt reszelve szórjuk a zsiradékkal locsolt, búzadarázott tésztára. Meghintjük ízlés szerint cukorral. Mehet rá vaníliás cukor vagy fahéj is.
Nyújtás: Lisztezett abrosszal letakart asztal közepén kilapogatjuk, ezt szinte magától megteszi a tészta, ha jó, olvasztott zsírral vagy olajjal kicsit meglocsoljuk és körben körben haladva húzogatunk rajta úgy, hogy egyre nagyobb legyen. Kihúzogatjuk, amennyire lehet, majd a szélén a vastagabb tésztarészt körben leszedjük. A nyújtott tésztát kicsit még meglocsolgatjuk olvasztott zsírral/olajjal és rászórjuk a tölteléket. Középen egy 10 cm-es csíkban szabadon hagyjuk, ott kétfelé vágjuk. Két oldalról felgörgetjük az abrosszal, azt megemelve. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk ( a túrósat magas falúba ) fél órát pihentetjük és olvasztott zsírral/olajjal lekenve, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Kb 20-25 perc, figyelgetni kell.
A kekszet ledaráljuk (én egy aprítóban szoktam) és összekeverjük az olvasztott vajjal. A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, hogy könnyen ki lehessen majd emelni, majd belenyom...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepeskét, közepes műanyag, edényre, vagy keverőtálra lesz szükség, és egy kisebb lábasra. Az egyik keverőedénybe beleszitáljuk a rizslisztet, és beletesszük a kakaóport, vaniliás cukrot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet, a garit és az édesítőt tedd egy fazékba és kevergetve közepes lángon főzd jó sűrűre, amikor már alig tudod kevergetni, akkor jó. Húzd le a tűzről, keverd bele a kakaóport,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 50 deka cukrot 2 deci vízzel felfőzünk, és addig kevergetjük, amíg átlátszó és hólyagos nem lesz. Ekkor egy drótkarikával a masszából próbát veszünk. Ha a karikából kifújt cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz