menu

Családireceptkönyv.hu

Leveles hájas


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


a tészta:
1 kg liszt
3 tojás sárgája
3 dl tejföl
1 k.k. só
3 e.k. 10%-os ecet
langyos víz szükség szerint
a kenés:
60 dkg darált háj
3 csapott e.k. liszt
2 e.k. 10%-os ecet
porcukor a szóráshoz
a töltelék: 1 cipóhoz
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
35 dkg barack vagy szilvalekvár

Elkészítés:


A tészta hozzávalóiból közepes keménységű, jól kidolgozott tésztát gyúrunk. Két cipóba osztjuk.
A hájhoz a 3 kanál lisztet és a 2 kanál ecetet hozzádolgozzuk és és szemre 6 felé osztjuk.
Az egyik cipót kinyújtjuk és rákenünk 1/6 rész háj nagyobb részét, aztán a tésztát szemre 3 felé osztva, 1/3 részt fentről lehajtjuk, az alsó 1/3 részt ráhajtjuk, megkenjük a maradék háj nagyobb részével és jobbról, balról középig hajtjuk. Rákenjük a maradék hájat és mint a könyvet becsukjuk.
Ugyan így járunk el a másik cipóval is, majd 2 órára félretesszük pihenni.
Ezt a műveletet még 2x megismételjük (nyújt, ken, hajt, pihen) utolsó pihenés hűtőben.
A kész tésztát 3mm vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk és a tölteléket a közepére téve félbehajtjuk oly módon, hogy a tészta szélét ne tapogassuk, mert ott nem nyílik szépen ki. Lehetőleg késpengével fordítsuk a tészta egyik felét a másikra. Sütőpapírra sorakoztatjuk és jó forró (200C°) sütőben világosra sütjük. Még forrón alaposan porcukrozzuk. A másik adag tésztát akár másnap is kisüthetjük.
A töltelék hozzávalóit egyszerűen csak összekeverjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A titok: a sütő forró, a tészta hűtő hideg legyen.
A sütőbe úgy tegyük be a tepsit, hogy a hajtás széle befelé nézzen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szalagos farsangi fánk--Limara
Szalagos farsangi fánk--Limara

Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Raffaelló kocka
Raffaelló kocka

A hozzávalók. A mandulát forrázzuk le, barna héjától szabadítsuk meg. Az 5 dkg kókuszreszeléket egy kicsit daráljuk finomabbra. Az ostyalapokat éles késsel óvatosan vágjuk fel. Sz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alexandra
Intelligens krémes
Intelligens krémes

8 tojás sárgáját, 30 dkg cukorral és 6 vaníliás cukorral és 15 dkg margarinnal habosra keverünk. 9 púpos kanál lisztet és a tojások felvert habját is belekeverjük, majd felöntjük 1...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Dán vajas keksz
Dán vajas keksz

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót is hozzátéve kézzel összeállítjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. 1,5 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, és koron...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk