a tészta:
1 kg liszt
3 tojás sárgája
3 dl tejföl
1 k.k. só
3 e.k. 10%-os ecet
langyos víz szükség szerint
a kenés:
60 dkg darált háj
3 csapott e.k. liszt
2 e.k. 10%-os ecet
porcukor a szóráshoz
a töltelék: 1 cipóhoz
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
35 dkg barack vagy szilvalekvár
A tészta hozzávalóiból közepes keménységű, jól kidolgozott tésztát gyúrunk. Két cipóba osztjuk.
A hájhoz a 3 kanál lisztet és a 2 kanál ecetet hozzádolgozzuk és és szemre 6 felé osztjuk.
Az egyik cipót kinyújtjuk és rákenünk 1/6 rész háj nagyobb részét, aztán a tésztát szemre 3 felé osztva, 1/3 részt fentről lehajtjuk, az alsó 1/3 részt ráhajtjuk, megkenjük a maradék háj nagyobb részével és jobbról, balról középig hajtjuk. Rákenjük a maradék hájat és mint a könyvet becsukjuk.
Ugyan így járunk el a másik cipóval is, majd 2 órára félretesszük pihenni.
Ezt a műveletet még 2x megismételjük (nyújt, ken, hajt, pihen) utolsó pihenés hűtőben.
A kész tésztát 3mm vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk és a tölteléket a közepére téve félbehajtjuk oly módon, hogy a tészta szélét ne tapogassuk, mert ott nem nyílik szépen ki. Lehetőleg késpengével fordítsuk a tészta egyik felét a másikra. Sütőpapírra sorakoztatjuk és jó forró (200C°) sütőben világosra sütjük. Még forrón alaposan porcukrozzuk. A másik adag tésztát akár másnap is kisüthetjük.
A töltelék hozzávalóit egyszerűen csak összekeverjük.
A titok: a sütő forró, a tészta hűtő hideg legyen.
A sütőbe úgy tegyük be a tepsit, hogy a hajtás széle befelé nézzen.
Először felfuttatom az élesztőt egy kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalók. A mandulát forrázzuk le, barna héjától szabadítsuk meg. Az 5 dkg kókuszreszeléket egy kicsit daráljuk finomabbra. Az ostyalapokat éles késsel óvatosan vágjuk fel. Sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű8 tojás sárgáját, 30 dkg cukorral és 6 vaníliás cukorral és 15 dkg margarinnal habosra keverünk. 9 púpos kanál lisztet és a tojások felvert habját is belekeverjük, majd felöntjük 1...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót is hozzátéve kézzel összeállítjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük 1 órára pihenni. 1,5 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, és koron...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz