menu

Családireceptkönyv.hu

Krumplifőzelék


Írta:

Elk. idő: 70
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Az alaphoz
1 kg burgonya
2 evőkanál étolaj
0.5 közepes fej vöröshagyma
1 csipet só
1 csipet fehérbors (őrölt)
1 púpozott teáskanál fűszerpaprika
5 db babérlevél (friss, vagy szárított)
100 ml víz
1200 ml víz
1 nagy csipet majoránna
0.5 evőkanál ételecet (10%-os)
A habaráshoz
200 ml tejföl (20%-os)
60 g búzaliszt (BL55)
víz

Elkészítés:


A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, majd addig mossuk, míg a víz ki nem tisztul rajta.
A vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük.
Ha üvegessé vált a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
A receptben szereplő első, kisebb mennyiségű vízzel felöntjük, hogy a paprika ne égjen meg.
A krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymához tesszük a babérlevéllel együtt.
A receptben szereplő második, nagyobb mennyiségű vízzel felöntjük.
Közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a borgonya megpuhul. Kb 30 perc.
Míg a burgonya fő, habarást készítünk. A liszthez adjuk a tejfölt, és simára, csomómentesre keverjük. Ha csomós marad, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is.
Behabarjuk a főzeléket. A forró léből egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett hozzácsurgatunk a habaráshoz, majd hozzáöntjük a felhígított habarást a krumplihoz. Egyenletesen elkeverjük benne.
Addig főttük, míg a kellő sűrűség ki nem alakul, a lisztes ízérzet el nem múlik. Ez 1-2 perc. Hozzáadjuk az ecetet, készre ízesítjük a főzeléket.
Saját zsírján pirított kolbásszal tálaljuk.
Akár a kiforrt kolbászzsírral lecsurgathatjuk a kész krumplifőzeléket tálaláskor.

Trükkök, tippek, praktikák:


ENERGIA
1789.12
kcal
FEHÉRJE
40.425
gramm
SZÉNHIDR.
260.646
gramm
ZSÍR
63.164
gramm

Krumplifőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Zsuzsa
Tárkonyos-joghurtos lencsefőzelék
Tárkonyos-joghurtos lencsefőzelék

Egy 3-4 literes fazékban, közepes lágon összeolvasztjuk a vajat az olajjal. Rádobjuk az aprított hagymát, finoman sózzuk és 3-4 percig fonnyasztjuk. Egy-egy kanál vízzel meglocsolj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ditta
Babfőzelék ,legegyszerűbben
Babfőzelék ,legegyszerűbben

A kukoricalisztet szárazon megpiritom,vizzel felöntöm. Botmixerrel simára turmixolom. Utána teszem bele a fűszerkeveréket és a kolbászt. Apránként,annyi vizet öntök hozzá,amenn...

Elkészítési idő: 15perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gabi
Tökfőzelék
Tökfőzelék

: Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak. A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet. A kapor 2/3 részét megpirítottam...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Zöldborsó főzelék
Zöldborsó főzelék

Étolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc. Ezután öntsü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk