menu

Családireceptkönyv.hu

Afrikai harcsa tejszínes citromszósszal


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A szószhoz
2 dl főzőtejszín
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj
1 dl citromlé
1 evőkanál finomliszt
2 ek olívaolaj
1 késhegynyi bors
0.5 db leveskocka
só ízlés szerint
A rizshez
2 bögre rizs
10 dkg mazsola
só ízlés szerint
1 késhegynyi curry por
1 késhegynyi bors
A halhoz
1 kg afrikai harcsa
só ízlés szerint
3 dl napraforgó olaj (sütéshez)

Elkészítés:


A halszeleteket enyhén besózzuk, és félretesszük. A rizs főzése közben egy másik edényben olajat melegítünk, hogy épp ellepje majd a halszeleteket, és amikor forró, finoman berakjuk az olajba a harcsaszeleteket, néha megforgatva omlósra sütjük. A forgatáshoz érdemes két széles fejű fakanalat használni, hogy a szeletet ne törjük össze, ha már omlós is lett. Meg-megforgatva érzésre sütjük addig, amíg a hús fehér nem lesz, és egy árnyalatnyit megpirul a felülete a szeleteknek. Kivesszük, csöpögtetős tálra helyezzük a szeleteket, - mire kész a sütés, a rizs is elkészül.
A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen, hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, állandó kevergetés mellett csomómentesre keverjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is. Állandó kevergetés mellett a citromhéjat belereszeljük, és utána a félbevágott citrom levét még hozzátesszük úgy, hogy a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni - viszont a citrom húsa legyen benne. A fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk hozzá és két kanál cukrot. Állandó keveréssel forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
A rizst egy kis olajon kuktában megkapatjuk, majd 2,5x annyi vízzel felöntjük, sózzuk, kis curryt és borsot adunk hozzá, és becsukjuk a kuktát. Amikor elkezd szuszogni a kukta, 11 percig kis lángon főzzük. Ha letelt a 11 perc, a kuktát hideg víz alatt lehűtjük, hogy kinyitható legyen, majd fakanállal megforgatjuk a rizst, hogy ne ragadjon össze, belekeverjük a mazsolát, és ezzel kész a köret is.
A tálalás előtt a szószt még átkeverhetjük kis tejszínnel, hogy krémes legyen, és megmelegítjük jó forróra.

Trükkök, tippek, praktikák:


Karácsonyi recept!

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Adventi mézes koszorú
Adventi mézes koszorú

♥ Tészta: A mézet a vajjal összeolvasztjuk, kihűtjük. A lisztet, porcukrot, tojásokat, füszereket, szódabikarbónát, vizet, a mézes vajat egy tálban összegyúrjuk. Cipót formázunk é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Belgli 1.
Belgli 1.

A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karácsonyi borleves
Karácsonyi borleves

A vizet egy dl borral és a fűszerekkel együtt felforraljuk, ezalatt a tojás sárgákat kikeverjük a cukrokkal, a liszttel és hozzáadjuk a maradék bort. Ha a fűszeres lé felforrt,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Tortillás tekercs ötfűszeres csirkemájpástétommal
Tortillás tekercs ötfűszeres csirkemájpástétommal

A pástétomhoz a sütőt előmelegítjük 150C fokra. A megtisztított csirkemájat aprítógépbe tesszük, és pürésítjük, de csak annyira, hogy kissé darabos maradjon. Egy nagy tálban összek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk