menu

Családireceptkönyv.hu

Burgonyagombóc-leves


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A leveshez
50 dkg sertéslapocka
1 közepes db vöröshagyma
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
1 kis db zeller
3 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba (friss vagy fagyasztott erdei)
2 dkg zsír
2 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A habaráshoz
1 evőkanál liszt (finom)
2 ek tejföl
0.5 dl víz
A burgonyagombóchoz
30 dkg burgonya
8 dkg liszt (finom)
1 db tojás (kisebb)
1 teáskanál búzadara
1 kk só
1 csokor petrezselyem (kis)

Elkészítés:


A sertéslapockát kockákra vágjuk.
A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük. Forrástól számított 15 perc után a leveshez adjuk a gombát.
Amíg a leves fő, elkészítjük a burgonyagombócot. A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, langyosra hűtjük, majd villával megtörjük. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát, az aprított petrezselyemzöldet és tésztává gyúrjuk.
Ezt követően kis gombócokat formázunk belőle. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később a gombócokat is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.
A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük.
Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Melegen, tejföllel kínáljuk.

Burgonyagombóc-leves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Habart karfiolleves Boszi konyhájából
Habart karfiolleves Boszi konyhájából

A karfiolt megpucoljuk, kisebb rózsákra szedjük. A répákat is megpucoljuk, és kisebb hasábokra vágjuk. A vöröshagymát is megpucoljuk és felkockázzuk, majd az olajon elkezdjük dins...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Zöldséges karfiolleves
Zöldséges karfiolleves

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A sárgarépát, a szárzellert, a gombát és a zöldbabot megtisztítjuk, a répát és a zellert felkarikázzuk, a gomb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Parasztcsorba (Csorba)
Parasztcsorba (Csorba)

1. A húst ízlés szerinti darabkákra felvágjuk, és feltesszük vízben főni. 2-3 alkalommal leszedjük róla a habot, majd ízlés szerint megsózzuk. 2. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hack Irén
Paradicsomleves
Paradicsomleves

A lisztből és az olajból világos rántást készítünk. Közben folyamatosan kavargatom, hogy a rántás ne legyen csomós. A tűzről levéve hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és felenged...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk