menu

Családireceptkönyv.hu

2017 Mézes krémes


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók egy 22*32 cm-es tepsihez:
Tészta:
6 dkg vaj
15 dkg porcukor (4 púpos ek cukor)
2 db tojás
4 ek méz
4 ek tej ezeket összemelegítem picit hül és azután a lisztes szódabikarbónás liszttel összedolgozom
50 dkg sima liszt BL55
1 tk szódabikarbóna

A krémhez és a mázhoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
3 dl tej
200 g porcukor
200 g vaj/margarin
2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 dl citromlé
1/2 dl rum
200 g málna- vagy ribizlilekvár
200 g tortabevonó étcsokoládé
2 ek. olaj

Elkészítés:


1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

2. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (A), lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle (B). Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A „túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk (C), a tésztalapokat egymás után, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép világosra sütjük, majd óvatosan, papírostul kihúzzuk a tepsiből (törékeny!), és megsütjük a többi 3 lapot is.
4. A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk (a teljes mennyiségből elvett) 1 ek. porcukrot, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A pudinghoz keverjük a citromlét és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.

5. A lekvárt felforrósítjuk, ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük. A legszebb lapot félretesszük. Az első-alsó lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal (D), kissé lenyomkodjuk.

6. Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkadni hagyjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, folyósra-simára keverjük az olajjal, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (E), hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk".

7. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt, hosszú pengéjű késsel 5x5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején (F), és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal valószínűleg elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva nagyon sokáig friss marad!

Trükkök, tippek, praktikák:


video:
https://www.youtube.com/watch?v=GekgGeTTsV8
recept: http://www.lajosmari.hu/recept/718/mezes-kremes-szelet

Tippek:
– A mézeslapokat akár 2-3 héttel előbb is, szép ráérősen, kényelmesen megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen, tálcára-tepsire fektetve (hogy el ne törjenek), alufóliába csomagolva tároljuk.
– Ha kevés az időnk, készíthetjük 2 csomag 4 lapos mézesből is: 2-2 lapot szorosan egymás mellé illesztünk, és a fenti hozzávalókkal és módon megtöltjük, a többi ugyanaz.

2017 Mézes krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


Hargitai Judit
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik, Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Diós kifli
Diós kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kráter szelet
Kráter szelet

Tojásokat szétválasztjuk fehérjéből kemény habot verünk Sárgák+ cukor+olaj = habosra kikeverni Kis adagokban hozzáadjuk a sütőporos lisztet kevergetjük, ha túl sűrű akkor öntünk...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Bámulatos almás kavart tészta
Bámulatos almás kavart tészta

A cukrot a tojásokkal összekavarjuk, majd az olajat és a tejet is hozzáadjuk. Miután kikavartuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, így egy híg, palacsintatészta szerű tésztát kap...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Keksztekercs
Keksztekercs

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük. Az alap hozzávalóit összegyúrjuk és a masszát kétfelé vesszük. Kókuszreszelékkel megszórt folpackon egyenként 20x40cm-es téglalap alakú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk