menu

Családireceptkönyv.hu

Alaprecept – Sima és kakaós piskótatorta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


120 g finomliszt
80 g étkezési keményítő
2 csapott kk. sütőpor
6 tojás
3-4 ek. hideg víz
1 csipet só
180 g finomított kristálycukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:


Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojásfehérjéket a vízzel és 1 csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük (A). A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral (B), majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé, O betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab 1/3-át. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva a masszához adjuk úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük (C).

3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén (D), hogy sülés közben kevésbé púposodjon fel. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve pihenni-hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolnyi liszttel, és sűtőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt (főkép), és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következében elsimul!

5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb ha 12-24 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni

KAKAÓS PISKÓTATORTA

A-MÓDSZER
Ugyanúgy készítjük, mint a sima piskótatortát, annyi különbséggel, hogy 120 g helyett 100 g finomliszttel + 2 ek. cukrozatlan kakaóporral (E) dolgozunk. A kakaó mennyiségét nem tanácsos növelni, mert könnyen lehúzza a tésztát!

B-MÓDSZER
Készíthetjük úgy is − ez az egyszerűbb, de kissé időigényesebb módszer−, hogy az egész tojásokat keverjük fehér-habosra a teljes mennyiségű cukorral és 1 csipet sóval (még robotgéppel is kb. 20 perc!). Ezután több részletben beleszitáljuk a kakaós lisztet, és óvatosan, nagy O betűt formázó, laza mozdulatokkal, lyukas fakanállal vagy kézi habverővel összedolgozzuk (F), majd a tortaformába öntjük-simítjuk (G), a többi ugyanaz.





Trükkök, tippek, praktikák:


Megjegyzések:
Diós, mogyorós, mákos stb. ízesítésű piskótáknál annyival csökkentjük a liszt, illetve az étkezési keményítővel elkevert liszt mennyiségét, amennyi adalékot keverünk a tésztába, egyebekben minden változatlan!

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Belga csokitorta
Belga csokitorta

Összeolvasztjuk a 20 dkg csokit a 20 dkg tejszínnel a ganache-hoz, majd hűtőbe tesszük dermedni. A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral összekeverjük. Felforrósít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenye torta sütés nélkül
Gesztenye torta sütés nélkül

A torta készítését megelőző este a mazsolát a rumba áztatjuk. Másnap kihabosítjuk a vajat, hozzákeverjük az áttört gesztenyét és a mazsolát a rummal együtt. A tortaformába rakunk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Edit
Karamell-csoki torta
Karamell-csoki torta

A tojásokat a cukorral, vízzel habosra keverjük,majd hozzá adjuk a sütőporral elkevert lisztet és a keményre felvert tojás fehérjét. A krém készítése: A pudingporokat a cukorral,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Torzonborz torta
Torzonborz torta

Sütőpapírra teszünk egy kanál olvasztott étcsokit arra fehér csokit csiga formában és egy kés hegyével csíkokat húzgálunk és hagyjuk megszáradni. Ketté vágjuk és kész is. Vagy fél...

Elkészítési idő: 3-4 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk