menu

Családireceptkönyv.hu

CHILI CON CARNE, AHOGY AZT KELL.


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


4 személy részére kell hozzá:

1 nagy fej vöröshagyma
1 dl étolaj
7-8 gerezd fokhagyma
60-80 dkg darált marhahús
1 teáskanál római kömény
1 rúd fahéj
3-4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
1 teáskanál őrölt koriander
Feketebors, só
1 teáskanál csípős pirospaprika
+ őrölt chili, friss chilipaprika, konzver chipotle, stb, amennyire csak bírjátok a csípőset
1 csapott teáskanál füstölt paprika por
0,5 liter világos sör
Fél vagy egész paradicsomkonzerv (darabos)
2-3 dl marhaalaplé vagy húsleves
1 leszűrt konzerv vörös-, vagy fekete bab
A körethez:
1 zacskó natúr tortilla chips
15 dkg cheddar sajt

Elkészítés:


Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposan összeforgattátok és a hús kicsit elkezdett lepirulni, jöhetnek rá a fűszerek: római kömény, egy fahéjrúd, szegfűbors, őrölt koriander, só, és bors. Most jön a lényeg: a csípősség beállítása. Ne féljetek, legyetek bátrak. Ennél a kajánál az is ér, ha evés közben könnybe lábadt szemmel és égő torokkal ültök az asztalnál, sőt szerintem akkor jó. Csípős őrölt paprikával indítunk, aztán jöhet bele más is: friss chili/habanero, darált chili (leginkább bird's eye), konzerben eltett füstölt csípős chipotle paprika, minden jöhet, itt aztán lehet kísérletezni. A füstös íz mindenképpen jól jön, szóval egy kis füstölt pirospaprika por is menjen bele! Ha megvagytok, az egészet öntsétek fel sörrel és alaplével, végül még egy darabos konzerv paradicsomot is adjatok hozzá. Innentől laza az ügy, már csak rotyogtatni kell az egészet kis lángon, egészen addig, míg az egész egy jóóó sűrű ragu állagot nem kap. Ha ez előbb bekövetkezne, mint másfél óra, akkor folyamatosan adagoljatok még hozzá alaplevet, hogy ne legyen túl száraz. Minél tovább készül, annál finomabb lesz, szóval ha ráértek, akkor akár 3-4 órát is simán el lehet főzögetni (persze ügyelve a kevergetésre és a folyadékra!) Kóstolgassátok, és nyugodtan adjatok még hozzá bármit a fenti fűszerekből, ha szükséges. Ha kész, még óvatosan forgassatok hozzá egy átmosott konzerv vörösbabot, hagyjátok összemelegedni és már tálalhattok is! Ja nem, még meg kell csinálni a köretet: a tortilla chipset szórjátok ki egy tálba, reszeljetek rá jó sok sajtot és az egészet dobjátok be a sütőbe (mikróba?) amíg a sajt szépen rá nem olvad.

CHILI CON CARNE, AHOGY AZT KELL.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bab
Chilis szürkemarha
Chilis szürkemarha

Közepes hőfokon süsd lassan aranybarnára a darált húst egy nagy serpenyőben. Ízesítsd meg a fél teáskanál köménnyel és korianderrel és egy csipetnyi sóval. Ha már szép barna színe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csaba
Tatár bifsztek
Tatár bifsztek

Tejben 24 órát áztatjuk a húst. Utána fűszerezzük (majoránna, szegfűbors, fehér bors, fekete bors) és fokhagymázzuk. Olajjal leöntjük úgy, hogy ellepje a befűszerezett húst. 4-5 na...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Savanyú vetrece
Savanyú vetrece

A zsírban kiolvasztjuk a szalonnát, majd ebben üvegesre futtatjuk a hagymát. Hozzáadjuk a húst, és állandóan keverve zsírjára pirítjuk. A mustár kivételével hozzáadjuk az összes fű...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Marhasült yorkshire pudinggal
Marhasült yorkshire pudinggal

A hártyáitól megtisztított húst bekenjük a mustárral, folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 24 órát. Másnap a fűszerkeverékkel bedörzsöljük, és a serpenyőben felhevített o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk