menu

Családireceptkönyv.hu

Lencsefőzelék


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 perc
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 4 személyre:
400 g lencse
400 g füstölt sertésoldalas
4 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
10-15 szem feketebors
2 babérlevél
4 ek. rizsliszt
2 dl+4 kk. tejföl
só, bors
1 kk. mustár
citromlé

Elkészítés:


1. Előző este a lencsét átválogatjuk és leöblítjük, az oldalast megmossuk, majd külön-külön tálban mindkettőt beáztatjuk langyos vízbe.

2. Másnap az oldalast, ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk, és annyi hideg vízben, hogy jócskán ellepje, feltesszük főni. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk. Amikor az oldalas már majdnem puha, hozzáadjuk a leszűrt lencsét, a hagymafejet, a teatojást, végül a babérlevelet, és az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Kiemeljük az ételből az oldalast, a hagymát, a babérlevelet és a teatojást. A hagymát villával pépesre törjük, visszatesszük a főzőlébe. A rizslisztet simára keverjük a tejföllel és 1-2 merőkanál főzőlével, majd a lencséhez adjuk, azaz behabarjuk, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve összeforraljuk (3-5 perc).

4. Visszatesszük a főzelékbe az oldalast, ízlés szerint utánasózzuk, mustárral és/vagy citromlével savanyítjuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor az arányosan elosztott oldalasdarabkákkal együtt mélytányérokba szedjük a főzeléket, végül cirmosra keverünk benne 1-1 kk. tejfölt.

Tippek:
Legjobb, ha előzőleg a füstölt csülköt, oldalast, nyelvet stb. puhára főzzük és a levében hagyjuk kihűlni (a hús sokkal zamatosabb marad!). Ezután a húst kivesszük a levéből, a lét jól kifagyasztjuk – ily módon könnyűszerrel leszedhetjük a tetejéről a zsírt – és a lencse áztatólevével hígított füstöltlében tesszük fel a lencsét főni. Vigyázat, a füstöltlé általában nagyon sós, és a sós közegben nehezen puhulnak meg a hüvelyesek!

Változatok:
– Amikor a lencse már majdnem puha, adhatunk hozzá 200 g apró kockára vágott burgonyát is.
– Habarás helyett rántással is sűríthetjük.
– Oldalas helyett 150-200 g paprikás kolbásszal is bolondíthatjuk.
– Van, aki egy kevés cukrot is tesz bele

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar zöldbabfőzelék
zöldbabfőzelék

A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Annyi vízben feltesszük főni, ami ellepi, a fűszereket hozzáadjuk. Amíg fő, addig elkészítjük a zsiradékkal,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karfiol Főzelék
Karfiol Főzelék

karfiol+burgonya+só+vegeta--puhára főzőm+vajas tejfölös rántás.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Karalábé főzelék
Karalábé főzelék

A karalábét meghámozzuk, apróra vágjuk . Olajon megdinszteljük, majd lefedjük, saját levében készre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd megszórjuk liszttel, 5 percet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres burgonyafőzelék  ( 6 hótól )
Fűszeres burgonyafőzelék ( 6 hótól )

Hat hónapos kortól a kicsi krumplifőzeléke készülhet fűszerekkel is. A darabolt krumplit sós vízzel, körömnyi babérlevéllel vagy csipetnyi darált köménnyel, esetleg kiskanálnyi vág...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk