menu

Családireceptkönyv.hu

Magyaros krumplileves


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


600 g krumpli
1 kis fej hagyma
30 g olaj vagy (mangalica) setészsír
30 g finomliszt
1 kk. édes-nemes pirospaprika
2 zellerszár zöldjével

1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés:


1. A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a krumplit azonos nagyságú, kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd lehúzva az edényt a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk (azaz rántást készítünk), beletesszük a krumplit, további 1,3 liter vizet adunk hozzá.

2. A zellerszárat és -zöldjét apróra vágjuk, a levesbe szórjuk, ízlés szerint sózzuk, és szelíd tűzön puhára főzzük. (Vigyázat, mint minden rántással készült leves, könnyet kifut, ezért a fedőt "levegősen", azaz az edényen keresztbe fektetett fakanálra tegyük rá!)

3. A petrezselymet felaprózzuk, és csak a végén adjuk a kész leveshez, ugyanis a benne lévő értékes C-vitamin főzés közben, hő hatására elbomlik!

Trükkök, tippek, praktikák:


Változatok:
– zellerszár helyett készíthetjük 50 g apróra felkockázott zellergumóval is;
– gazdagíthatjuk 100 g vékony karikákra vágott, füstölt, paprikás kolbásszal, amelyet akkor adunk a leveshez, amikor a burgonya már majdnem puha;
– dúsíthatjuk 2 dl tejföllel is, amelyet félidőben adunk a leveshez, hogy legyen ideje jól kiforrni;
– ízesíthetjük egy kevés frissen őrölt borssal és/vagy 1-2 evőkanál tárkonyecettel, citromlével is;
– nyáridőben adhatunk a majdnem kész leveshez 1 vékonyan felkarikázott zöldpaprikát is.

Italajánlat:
Félszáraz fehérbor

Magyaros krumplileves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Bableves füstölt csülökkel
Bableves füstölt csülökkel

1. A főzésre előkészített húst megmossuk. 2. A füstölt csülköt feltesszük főni, és amikor megfőtt, a visszamaradt lébe, beletesszük az előzőleg beáztatott babot, a kockára vágo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagymaleves krumpligombóccal
Hagymaleves krumpligombóccal

Vajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, picit sózzuk közben, majd felöntjük 1 liter vízzel és belemorzsoljuk a leveskockát. Belereszeljük a két gerezd fokhagymát, fűszerezzük...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Bugaci húsgombócleves
Bugaci húsgombócleves

Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk a zsiradékon. Hozzáadjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát (én a szalonnát nagyon pici kockára vágom) és a szintén kockákra vágott vegy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sültkarfiol leves
Sültkarfiol leves

A karfiolt tisztítsuk meg, bontsuk rózsáira, majd szeleteljük fel azokat, rendezzük el sütőtálcában, és toljuk 175 fokos sütőbe 15-20 percre. A meghámozott burgonyát kockázzuk f...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk