12 dkg vöröshagyma, megpucolva és lereszelve, megtisztítva
4 gerezd reszelt fokhagyma, megpucolva
15 dkg sárgarépa
1 csomag mélyhűtött, felengedett spenótkrém, 45 dkg-os
3 dl tej
1,5 evőkanál vaj
1,5 evőkanál finomliszt
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 doboz hámozott paradicsom-konzerv, 40 dekás
1 evőkanál morzsolt oregano
1 evőkanál szárított bazsalikom
25 dkg mozzarella sajt
25 dkg lasagna tészta
15 dkg érlelt szárított sonka
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).
2. A tejet megmelegítjük a mikróban. Egy kis fazékban takaréklángon felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és kézi habverővel kevergetve apránként felöntjük a meleg tejjel. Kb. 15 perc alatt, folyamatosan kevergetve sűrű besamelmártást főzünk belőle. Sózzuk-borsozzuk, ízesítetjük frissen reszelt szerecsendióval.
3. A paradicsomszószhoz a hámozott paradicsomot a levével együtt egy literes mérőedénybe öntjük, hozzáreszeljük a vöröshagymát, 2 fokhagymagerezdet meg a sárgarépát. Botmixerrel simára pépesítjük az egészet, majd sózzuk-borsozzuk és oreganóval meg bazsalikommal fűszerezzük.
4. A spenótos töltelékhez a lecsöpögtetett spenóthoz reszeljük a másik 2 fokhagymagerezdet, sózzuk-borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót.
5. A mozzarellát lecsepegtetjük és falatnyi darabokra vágjuk.
6. Jöhet a rétegezés. Előveszünk egy 30x20 centis sütőtálat, és beleöntjük a paradicsomszósz negyedét. Arra kerül a tésztalapok harmada, a spenótos töltelék harmada, majd a sonka harmada és a sajt negyede. Aztán újra: paradicsom, tészta, spenót, sonka meg sajt következik. Aztán még egyszer és utoljára ugyanez, végül pedig a záró réteg: először a paradicsomszósz, aztán a besamel, végül a maradék mozzarella.
7. A lasagnét berakjuk a meleg sütőbe, ott kb. 40 perc alatt összesül.
A lasagne esetében kifejezetten fontos, hogy a főzővizébe ne tegyünk olajat, mert az olaj csúszóssá teszi a tésztát és a mártás majd nem tud kellőképpen rátapadni
.
Az egyes számban lasagna, többes számban lasagne nevezetű, olasz tészta alakját tekintve leginkább a mi lebbencsünkhöz hasonlít. Általában hússal, zöldségekkel, paradicsomszósszal, besamellel és sajttal rétegezik a lapokat és így csodás egytálételek keletkeznek. Amikor először főztem vacsorára a klasszikus verzió eme spenótos-sonkás változatát, nem akartam elhinni, hogy az összesen negyedkilónyi tésztából mekkora adag lett. Sőt a bőségesen használt paradicsomnak meg a spenótnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, a mozzarelláé is alig valamicske, márpedig az étel java részét ezek teszik ki, így elmondhatjuk erről a fogásról, hogy azok is bátran falatozhatnak belőle, akik eddig kerülték a hizlalónak vélt tésztaételeket.
Elkészítés A céklát pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára. Szűrd le, majd egy bormixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy túl sok a leve, kanalazd egy szűrőbe, és hagyd, hogy 1-...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát kifőzzük, az utolsó pár percre a vizébe dobjuk a zöldborsót is, majd leszűrjük. A vizéből néhány merőkanálnyit rakjunk félre! A fokhagymát apróra vágjuk, kevés olivaolajo...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje. A li...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtésztát a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, félretesszük. Az olívaolajon ropogósra sütjük a bacont, majd az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk rajta. Borssal megszórjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű