menu

Családireceptkönyv.hu

Spenótos lasagna Sthal Judit


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


12 dkg vöröshagyma, megpucolva és lereszelve, megtisztítva
4 gerezd reszelt fokhagyma, megpucolva
15 dkg sárgarépa
1 csomag mélyhűtött, felengedett spenótkrém, 45 dkg-os
3 dl tej
1,5 evőkanál vaj
1,5 evőkanál finomliszt
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 doboz hámozott paradicsom-konzerv, 40 dekás
1 evőkanál morzsolt oregano
1 evőkanál szárított bazsalikom
25 dkg mozzarella sajt
25 dkg lasagna tészta
15 dkg érlelt szárított sonka

Elkészítés:


1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).

2. A tejet megmelegítjük a mikróban. Egy kis fazékban takaréklángon felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és kézi habverővel kevergetve apránként felöntjük a meleg tejjel. Kb. 15 perc alatt, folyamatosan kevergetve sűrű besamelmártást főzünk belőle. Sózzuk-borsozzuk, ízesítetjük frissen reszelt szerecsendióval.

3. A paradicsomszószhoz a hámozott paradicsomot a levével együtt egy literes mérőedénybe öntjük, hozzáreszeljük a vöröshagymát, 2 fokhagymagerezdet meg a sárgarépát. Botmixerrel simára pépesítjük az egészet, majd sózzuk-borsozzuk és oreganóval meg bazsalikommal fűszerezzük.

4. A spenótos töltelékhez a lecsöpögtetett spenóthoz reszeljük a másik 2 fokhagymagerezdet, sózzuk-borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót.

5. A mozzarellát lecsepegtetjük és falatnyi darabokra vágjuk.

6. Jöhet a rétegezés. Előveszünk egy 30x20 centis sütőtálat, és beleöntjük a paradicsomszósz negyedét. Arra kerül a tésztalapok harmada, a spenótos töltelék harmada, majd a sonka harmada és a sajt negyede. Aztán újra: paradicsom, tészta, spenót, sonka meg sajt következik. Aztán még egyszer és utoljára ugyanez, végül pedig a záró réteg: először a paradicsomszósz, aztán a besamel, végül a maradék mozzarella.

7. A lasagnét berakjuk a meleg sütőbe, ott kb. 40 perc alatt összesül.


Trükkök, tippek, praktikák:


A lasagne esetében kifejezetten fontos, hogy a főzővizébe ne tegyünk olajat, mert az olaj csúszóssá teszi a tésztát és a mártás majd nem tud kellőképpen rátapadni
.
Az egyes számban lasagna, többes számban lasagne nevezetű, olasz tészta alakját tekintve leginkább a mi lebbencsünkhöz hasonlít. Általában hússal, zöldségekkel, paradicsomszósszal, besamellel és sajttal rétegezik a lapokat és így csodás egytálételek keletkeznek. Amikor először főztem vacsorára a klasszikus verzió eme spenótos-sonkás változatát, nem akartam elhinni, hogy az összesen negyedkilónyi tésztából mekkora adag lett. Sőt a bőségesen használt paradicsomnak meg a spenótnak nagyon alacsony a kalóriatartalma, a mozzarelláé is alig valamicske, márpedig az étel java részét ezek teszik ki, így elmondhatjuk erről a fogásról, hogy azok is bátran falatozhatnak belőle, akik eddig kerülték a hizlalónak vélt tésztaételeket.

Spenótos lasagna Sthal Judit

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Cékla gnocchi
Cékla gnocchi

Elkészítés A céklát pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára. Szűrd le, majd egy bormixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy túl sok a leve, kanalazd egy szűrőbe, és hagyd, hogy 1-...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Klári
Tavaszias tonhalas tészta
Tavaszias tonhalas tészta

A tésztát kifőzzük, az utolsó pár percre a vizébe dobjuk a zöldborsót is, majd leszűrjük. A vizéből néhány merőkanálnyit rakjunk félre! A fokhagymát apróra vágjuk, kevés olivaolajo...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kelt pizzatészta
Kelt pizzatészta

A langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje. A li...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Sajtos fokhagymás tejföldös tészta baconnel
Sajtos fokhagymás tejföldös tészta baconnel

tésztát a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, félretesszük. Az olívaolajon ropogósra sütjük a bacont, majd az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk rajta. Borssal megszórjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk