menu

Családireceptkönyv.hu

Színes lencse karamellizált hagymával és grillezett


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 szép nagy padlizsán (kb. 700-800 g összesen)
300 g vöröshagyma
3 ek. modenai balzsamecet
150g vörös lencse
80g barna rizs
1 sárgarépa
1/2 kk. őrölt kurkuma

olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:


1.Először készítsd elő a zöldségeket: a padlizsánokat mosd és hámozd meg, vágd kb. 1 cm vastag szeletekre és besózva tedd félre. A vöröshagymákat vágd ketté majd szeletelt vékonyra. A répát tisztítsd meg és kockázd fel. Mosd meg a rizst és a vörös lencsét. Utóbbit elég nehéz addig mosni, amíg már nem habzik tőle a víz, ezért én áztatni szoktam kb. fél óráig, amíg sorra kerül a receptben.
Kevés olívaolajon futtasd meg a felkockázott sárgarépát, majd forgasd hozzá a barna rizst és pirítsd úgy fél-1 percig. Engedd fel annyi vízzel, ami ellepi a rizst és hagyd főni lefedve kb. 25-30 percig (amíg a rizs félig megpuhul).
Egy nagy tapadásmentes serpenyőben süsd meg a padlizsánszeleteket. Kicsit forróbb, mint közepes fokozatú tűzhelyre lesz szükséged: ha így teszed a lecsepegtetett szeleteket 2-3 kanál forró olívaolajra, akkor viszonylag gyorsan és jól átsülnek, mielőtt "meginnák" az összes olajat.
A rizs már félig megfőtt, most keverd hozzá a vörös lencsét, sózd, mehet bele a kurkuma is, és engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd fedő alatt még kb. 20 percig, amíg a lencse is megpuhul.
Most van idő elkészíteni a hagymát: akár a padlizsánhoz használt serpenyőben, olívaolajon kezd el sütni a hagymát. Amikor már üveges, keverd hozzá a modenai balzsamecetet. Időnként átforgatva hagyd sülni, amíg szép aranybarna lesz (kb. 15-20 perc).
El is készült ez a színes-illatos vegán összeállítás. Készítettem már gyorsabb receptet is, tudom, kb. 1 óra alatt azért a végére lehet érni, és az elkészítése igazán nem igényel komoly konyhaművészeti fogásokat. A karamellizált hagyma pedig finom feltét lehet pl. főzelékeken is.
Ebben a sok finom zöldségben összesen kb. 200g szénhidrát van, ami éppen 50g CH/ebéd (a padlizsánt nem számolva, mert az alacsony CH-tartalmú zöldség).

Trükkök, tippek, praktikák:


A vörös lencse narancs színét szerettem volna kiemelni, így került mellé egy kis sárgarépa és kevés kurkuma is. És hogy a hagyma mitől lett ilyen ínycsiklandóan karamell színű? Modenai balzsamecet. Nem használtam sokat, és az ecetsav úgyis elpárolog belőle, hogy tényleg csak egy balzsamos ízvilág maradjon hátra.

Színes lencse karamellizált hagymával és grillezett

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zöldséges tavaszi tekercs
Zöldséges tavaszi tekercs

burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Folyó csapi víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük. A sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Friss gyümölcssaláta
Friss gyümölcssaláta

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd egy tálba hideg vizet öntünk. Ebbe fogjuk tenni a felaprított gyümölcsöket. Először az epreket megtisztítjuk a száruktól, majd négybe v...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Keftedes – a görög fasírt (Steiner Kristóf)
Keftedes – a görög fasírt (Steiner Kristóf)

Megmosom a répákat, levágom a csücskeiket, és a reszelő nagy lukú oldalán egy nagy tálba reszelem őket. Én a magam részéről nem szoktam répát hámozni, hacsaknem extrém keserű. Az é...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Karfiol fasírozott
Karfiol fasírozott

Sós vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt. A hagymát felkockázzuk és olajon megfonnyasztjuk. A kenyeret vízbe áztatjuk. Amikor a karfiol kihűlt, összekeverjük a fűs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk